Театралите в Благоевград излязоха на мирен протест

10 Март 2020 | 13:15
0 коментара
Култура

Мирен протест се състоя днес по обед пред сградата на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград, чрез който екипът на културната институция изрази позицията си относно предстояща смяна на директор.

В подкрепа на колектива на театъра присъства и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

„За последните 15 години театърът доста често си позволяваше да затъва надолу в дефицити. Накрая се появи Маргарита Мачева – едно младо момиче, която успя да покаже, че театърът в Благоевград има смисъл, а творците могат да бъдат спокойни и да работят. Репертоарната политика на театъра също се промени изключително много, приходите се увеличиха тройно. Ние не сме против съдебното решение за връщането на Александър Галперин, но не се съгласяваме с него. Това не е протест, а акт, чрез който колегите заявяват желанието си да работят с Маргарита Мачева и действията са насочени към отговорните институции, които трябва да вземат правилното решение“, заяви Христо Мутафчиев, който призова общината и обществеността да подкрепят колегите му от Благоевград.

„Лицето на един театър се изгражда от директора. Нашата твърда позиция е г-жа Маргарита Мачева да продължи да изгражда лицето на театъра такова, каквото е в момента. В последните години сме имали опит с поне седем директори. Никой до момента, независимо колко време е управлявал, не е успял да направи това, което ние заедно с нея за година и половина. Ако министърът на културата не съобрази исканията, ние ще продължим да ги отстояваме, спазвайки закона. Надяваме се на отговорно отношение от съответните институции. Ако Галперин се върне, единственото, което можем да правим, е всеки ден, в обедната ни почивка, да бъдем тук и да заявяваме нашето мнение“, каза актьорът Кънчо Кънчев.

„Тази честа смяна на директори се отразява пагубно на театъра. Работя като актьор повече от 10 години и знам при всеки нов директор какво се случва – започва всичко отначало. С Маргарита Мачева работим в екип. Ние сме колектив. Пътуваме по фестивали в цяла България, както и извън страната. Имаме много както номинации, така и награди, допълни актьорът Александър Митев.

Припомняме, че в края на месец февруари ВКС възстанови на работа Александър Галперин като директор на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Уволнението на Александър Галперин беше признато за незаконно на три инстанции. /БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP