Тарикатско! Купуваш кола от друг град, без да сменяш номера

12 Ноември 2018 | 15:37
0 коментара
Любопитно

Ако автомобилът надвишава нормите за замърсяване, остава на трупчета, докато не покрие екоизискванията, предвижда проекта за Закон за пътните превозни средства Купуваш кола от Перник, а живееш в София.

Според сега действащия закон трябва да смениш номерата със софийски. В новия проектозакон за пътните превозни средства това задължение отпада. Регистрационен номер се издава при първата регистрация на автомобила в България и тя е по постоянния адрес на собственика.

След това може да си купиш кола от търновец, а да си от Пловдив, но ще имаш право да продължиш да я караш с “ВТ”, ако искаш. Това обясни за “24 часа” Бойко Рановски, директор на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Имаше идея двете букви в номера да са абсолютно случайни. Тя обаче е отпаднала, тъй като трябва да се сменя БДС за номерата “А и всички номера в България ли да сменяме. Така те и ще поскъпнат”, казва Рановски.

Законът за движение по пътищата се дели на 3 – Закон за движение по пътищата, който е на МВР, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите. Последните два са на министерството на транспорта. Законът за водачите е завършен, а в Закона за пътните превозни средства остава окончателно да се уточни наказателната част. Проектът за Закона за движение по пътищата не е приключен, тъй като в него ще трябва да влязат текстове за новата държавна агенция за пътна безопасност.

Новост при пътните превозни средства са пунктовете за идентификация на автомобилите Минаването на колата на преглед през тях е първото изискване при регистрация на внесен в България автомобил. Досега това се правеше от КАТ, предвижда се да премине в частни ръце. Пунктовете за идентификация са нещо като тези за технически преглед, но към тях има допълнителни изисквания към специалистите, които ще извършват тази дейност. В момента в София има един такъв пункт – в КАТ, и това прави опашките. В страната за 32. Възможно е в столицата да се регистрират 10 такива пункта и хората ще могат да избират къде да вкарат колите си. Отпада и изискването за задължително поставяне на номерата. Хората ще могат да си ги получават и да ги поставят сами.

За КАТ ще останат полицейските дейности – да се провери колата дали не се издирва в шенгенските и интерполските системи Накрая МВР издава свидетелството за регистрацията на автомобила, това е само един документ и КАТ има капацитета да се справи, казва шефът на автомобилната администрация. Имаше идея цялата регистрация на автомобилите да мине към транспорта, но заради проверките в полицейските системи, до които достъпът е ограничен, остава ролята на КАТ. На задължително преминаване през пунктове за идентификация подлежат и коли, които нямат технически паспорт или пък по тях са направени промени в конструкцията.

Собственици на пунктове – за технически преглед и идентификация, на автошколи и психолаборатории, няма да могат по свое желание да прекратят дейността си, когато е започнала процедура за отнемане на разрешителното им или за заличаването им. В момента нормите позволяват един пункт, срещу който тече проверка, да прекрати сам дейността си. На другия ден собственикът му отваря нова фирма и си вади ново разрешително и продължава дейността си с новото име. Друга промяна при техническите прегледи е, че се залагат минимални и максимални норми на отделяните газове. Ако автомобилът, който минава на технически преглед, надвишава заложените норми, то системата, а не пунктът, не позволява той да получи документ, че е минал. Така колата остава на трупчета, докато не изпълни екоизискванията.

За първи път в закон се вкарват и сервизите, които влизат задължително в регистър. При ремонт на автомобил се нанасят данни какво точно му е правено, какви части са използвани. Данните отиват в регистър на автомобилната администрация и оттам в техническия паспорт на автомобила. Така се осигурява проследяемост както на ремонтите, така и на частите, които се влагат в колата Предвижда се и режим на магазините, които търгуват с части втора употреба. Площадките за разкомплектоване на автомобили получават разрешителни от Министерството на околната среда и водите. Търговските обекти за части втора ръка в момента са извън контрол и ако един автомобил е откраднат и разкостен, частите му могат да се пласират без проблем.

С новия проект за закон се предвижда кметовете с комисия да регистрират въпросните търговски обекти за части втора ръка. А собствениците им ще трябва да водят документация откъде са купени частите, на кого са продадени. А ако купувачът е сервиз, то при влагането на част втора употреба в автомобил, тя ще се появи в регистъра на “Автомобилна администрация” и в техническия паспорт на колата. Това е начин да ограничим кражбите на автомобили, казва още Рановски, който е и бивш шеф на КАТ. Техническият регистър на “Автомобилна администрация” включва данни от идентификацията на автомобила, какви ремонти са му правени, какви изменения има по техническите му характеристики. Влизат и данни от застрахователите, ако има щети. “Ще измислим как хората да имат достъп до техническия паспорт, за да могат да проверят какво се е случвало с тази кола, ако решат да я купуват”, казва директорът на “Автомобилна администрация”.

От 2020 г. влиза нов регламент за одобряване на превозните средства. Авансово изискванията му се вкарват в новия закон. Въвежда се по-сериозен контрол на автомобили, които севнасят. Ще се проверяват не само по документите, а и дали това, което е заложил производителят е така – изгорели газове, разход на гориво и други. Това е заради скандала с емисите от дизелови коли на “Фолксваген”. От 2019 г. България пък влиза в пилотен проект на ЕК за обмяна на данни за километражите на автомобилите, съобщи Дамян Войновски, зам.-шеф на “Автомобилна администраия”. Държавата ни е изразила желание да е сред страните, които искат да тестват как ще става този обмен на информация. Когато системата бъде готова и всички държави са в нея, тогава ще може да се обменя информация за кола, доставена в България, какви са били данните на километража, когато е била собственост на германец, как се променят през годините и дали уредът не е превъртан. По-малко въпроси в листовките, тестват реакциите на водачите в рискови ситуации с клипове По-малко въпроси ще има в листовките, но пък в замяна на това в изпита за книжка ще влязат клипове, с които ще се проверяват реакциите на кандидатите в рискови ситуации. Това се нарича проверка на възприятията и поведението на кандидата чрез интерактивни видеоклипове.

В теоретичния изпит с реакцията на ситуации в клипове се проверява бдителност, време за реакция, вземане на решения, отражението на физическото и психологическо състояние на кандидата за шофьорска книжка. “Решаването на тестовете и на тези видеоклипове ще трябва да доведе до решение дали кандидатът е придобил тези умения. Пускаме клип и изпитваният ще има време за реакция, за да не се случи инцидент на пътя. Ако реагира в рамките на нормата, значи възприема правилно нещата, ако не – значи излезе ли на пътя, той е потенциална заплаха”, казва директорът на “Автомобилна администрация” Бойко Рановски.

В проекта за закон са вкарани и изисквания изпитът да се провежда и на учебна площадка (тъй наречения “полигон”). Ще се изпитва и на кормуване извън населено място. Не е записано “магистрала”, тъй като има градове, край които няма аутобани. При изпита по практика ще се набелязват предварително маршрути, по които ще се движи автомобилът. Те ще бъдат одобрени от “Автомобилна администрация”. Преди кандидат-шофьорът да започне да кормува, заедно с изпитвач, системата ще предлага един от маршрутите. Целта е и изпитващият да не знае предварително по кой маршрут ще се минава по време на изпита. Режимът за учебните центрове вече не е разрешителен, а регистрационен. Въпреки по-облекчената форма за стартиране на дейност за автошколите не отпада проверката на място – на самия учебен център, както е на автомобила, на който ще се обучават курсистите.

Добавете Вашия коментар

TOP