Съветникът Вл. Заечки и ексдепутатът М. Захов спечелиха поръчка на община Петрич за 6,78 млн. лв.

30 Ноември 2018 | 06:45
3 коментара
Бизнес

Консорциум с участието на общинския съветник Владимир Заечки и бившия депутат от ГЕРБ Митко Захов получи една от най-апетитните обществени поръчки в община Петрич за близо 7 млн. лв. Става въпрос за проектиране и строителство на компостиращата инсталация за разделно събрани зелени отпадъци и на инсталация за предварителното третиране на битови отпадъци, строителство на площадкова инфраструктурао и доставка на съоръжежия към инсталациите.

Обединение „Екопроект 18”, включващо санданската фирма „Монолит 21-Андонов и Захов” ООД /на Иван Андонов и ексдепутата Захов/, петричката „Заечки” ЕООД /на съпругата на съветника Екатерина Заечка/ и софийските „Балканика Енерджи” АД /представлявано от Аглика Георгиева/ и „Лопаган” ЕООД на Христо Диков, ще построи компостиращата инсталация срещу 5 650 153,20 лв. без ДДС, или 6 780 183 лв. с ДДС. Сумата е едва 50 000 лв. под прогнозна стойност, която беше 5 703 988 лв. без ДДС.

„Екопроект 18” бе обявено за победител със 100 точки, след като още на първия етап от конкурса другият кандидат бе отстранен от процедурата. Консорциум „Холдинг пътища Пи Ес Пи” ДЗЗД с участници мощното обединение „Холдинг Пътища и инфраструктурни съоръжения” ЕООД и дъщерното му дружество „Пи Ес Пи” ЕООД /и двете представлявани от Юлиян Тодоров Димов/ не успя да стигне дори до отваряне на ценовата оферта заради техническото си предложение. Според комисията по провеждане на конкурса то не съответства на предварително обявените условия на поръчката. Става въпрос за разминаване между линейния календарен график и диаграмата на работната ръка, предложени от консорциума – посочени били различни проценти заетост на общия работник и механизатора, в единия документ липсвала и длъжността шеф-монтаж, а и не било ясно в кой точно от 450-те дни за изпълнение на поръчката ще се ползва дейността „ръчна трамбовка”.

Победителят в обществената поръчка „Екопроект 18” е предложил пред комисията референции за добра работа от 2 фирми – „Грийнко-Р” ЕООД и „Елви” ООД. Първата фирма е основана преди 5 г. с капитал от 100 лв., втората е млекопреработвателна компания с регистрация в габровско село.

Отстраненият консорциум „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения” ЕООД пък е холдингово дружество, основано през 2007 г., сред изпълнените от него проекти са офис сграда в столичния кв. „Манастирски ливади”, архитектурният комплекс „Бабинска махала” в община Рила, археологическият парк в Сандански, депото за битови отпадъци в с. Стожер и много други, а от 2013 г. голяма част от дейността му е изнесена на обекти в Германия.

Със сериозен строителен опит обаче са и фирмите на Владимир Заечки и Митко Захов, особено ако се има предвид броят и стойността на спечелените от тях обществени поръчки през последните 4 г. В портфолиото на „Заечки” ЕООД от този период са ремонтът на ул. „Места“ в Петрич, канализацията в с. Първомай, зеленчуковата борса в Кърналово, саниране на многофамилни сгради за над 700 000 лв. и много други.

На една от тазгодишните сесии в ОбС – Петрич съветниците от ВМРО извадиха справка, според която фирмата, ръководена от съпругата на колегата им Заечки, е получила 2,4 млн. лв. от ремонтни дейности в община Петрич.

Завиден е и строителният опит на М. Захов, който с лекота печелеше обществени поръчки още докато беше депутат, и на въпросите не е ли в конфликт на интереси, отговаряше с: „Не, защото във фирмата съм само съдружник с 50% от активите”. След като излезе от парламента, такива въпроси вече никой не му задаваше и той имаше време да се съсредоточи в изграждането на Обредния дом и санирането на блокове в Петрич, видеонаблюдението на петричкия арест и др., които допринесоха в съвременните кризисни условия оборотът на фирмата му за 2014 г. да е 4 142 000 лв., за 2015 г. – 9 632 000, а за 2016 – 6 728 000 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Анонимус публикува:
02 Декември 2018 | 15:38
От всичко което са изградили тези двамата нищо не е наред. Да не говорим, че са в конфликт на интереси.
BoyatNastana публикува:
30 Ноември 2018 | 16:21
М А Ф И Я!!! Абе смешници абе гъзоближковци това ли е вашето виждане за фирма със опит и стаж да имат опит от около само 4 годинки??? Това са две хайдушки фирмички с работници тип СБИРЩИНА. ВСИЧКИ СТЕ ЕДНИ ГНУСНИ ПОСЕРКОВЦИ И ДАНО ВИ ЗАСЕДНЕ ОТ ТЕЗИ ПАРИ ТА ДА НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ ИЗЯДЕТЕ НЕНАЯДНИЦИ
mafia публикува:
30 Ноември 2018 | 10:06
Brackof mafia

Добавете Вашия коментар

TOP