Съветниците в Разлог нищят темата за излизане от ВиК асоциацията

13 Декември 2019 | 12:43
3 коментара
Политика

Членството на община Разлог в Асоциацията по ВиК и проблемът с безстопанствените животни по пътищата и улиците на общината бяха обсъждани по време на провелата се вчера извънредна сесия на Общинския съвет.

Заради двете теми, които бяха разгледани като допълнителни точки в дневния ред, сесията на местния парламент продължи над 3 часа.

Причината темата за членството на община Разлог в Асоциацията по ВиК и евентуалното й излизане отново да бъде поставена на масата стана входираното ден преди това предложение от общинските съветници от „Възраждане” Димитър Марков и Христо Зайков за ново преразглеждане на членството на общината предвид липсата на консолидация на асоциацията и решението на община Петрич за напускане.

„Нашето предложение не е да се гласува излизане от ВиК асоциацията, а въпросът да се подложи на дебати, както и да бъде създадена комисия от специалисти, която да работи по този въпрос. Идеята на асоциацията е консолидиране, а това към момента не се е случило и дори напротив – разделя се”, поясни един от вносителите – общинският съветник Христо Зайков, след като колегата му Кирил Калоянов предложи разглеждането да бъде отложено предвид това, че не е минало на обсъждания в комисии и общинските съветници нямат необходимата информация за взимане на решение.

В крайна сметка парламентаристите приеха единодушно обсъжданията да минат в точка „Други” и да се гласува създаване на временна комисия.

Кметът Красимир Герчев също подкрепи предложението да бъде създадена експертна комисия и пое ангажимент администрацията в Разлог да изиска и предостави цялата необходима информация за ВиК сектора в Разлог, за да се направи обективна преценка за това как ще функционира едно общинско дружество и чак тогава да се обсъди възможността за излизане от Асоциацията по ВиК.

Градоначалникът уточни, че освен данни от ВиК оператора е отправено питане и към общините Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни с молба да бъдат предоставени данни за задълженията на ВиК дружествата, опериращи на териториите им, включително и дали са платени таксите към РИОСВ за периода 2017-2019 година; направените инвестиции в инфраструктурата, броя на авариите и  процента на загубите за същия период, както и дали се предвижда увеличение цените на услугите.

Отправени са въпроси и за това какви са общинските бюджети, инвестирани във ВиК; предоставяни ли са заеми на ВиК операторите и в какъв размер, и възстановени ли са през тези три години, както и ставали ли са общините гаранти по заеми на ВиК операторите.

„Смятам, че като получим и тази информация, ние ще имаме още по-обективна картина, за да може Общинският съвет в Разлог да вземе правилно решение. Тази тема е изключително важна и искам, когато се взима решение, всеки един общински съветник да има обективната информация. Когато решението е защитено и мотивирано, няма проблем да се предприемат стъпки по излизане от асоциацията”, каза Красимир Герчев. Той уточни, че  на последната среща, проведена на национално ниво, е станало ясно, че за ВиК сектора в страната са необходими над 11 млрд. лева.

В крайна сметка общинските съветници дадоха съгласие да бъде сформирана експертна комисия, в която да влизат по един общински съветник от всяка парламентарно представена партия, като първоначалните предложения бяха от ГЕРБ в нея да влезе шефката на инкасото във ВиК – Разлог Гергана Костова, от БСП – бившият шеф на дружеството Пламен Ботев, от „Демократична България” – Пламен Хаджиев, и от „Възраждане” – Христо Зайков, и двамата финансисти. Свой представител не излъчиха от „Разлог 2020”. Комисията ще допълнят още финансовият директор на община Разлог Тодор Дамянов и шефката на дирекция „Инвестиционни дейности“ Ваня Илиева. Двамата разработиха първия финансов анализ, който бе подложен на обществено обсъждане от жителите на община Разлог, но той бе посрещнат с неодобрение от хората.

Обширни дебати се развихриха и по отношение на другия наболял проблем – безстопанствено пуснатите животни по улиците и пътищата в града. На сесията бяха поканени да присъстват шефът на РУ – Разлог Христо Арнаудов, началникът на Охранителна полиция Росен Коцаков и новият ветеринарен лекар на община Разлог Лилия Кючукова, които дадоха отчети за действията, които се осъществяват от тяхна страна за справяне с проблема.

От предоставените от тях данни стана ясно, че регистрираните в тази графа инциденти на територията на община Разлог от началото на годината са 8, като 6 от тях са станали на пътя за Предел, един на пътя за Бачево и един в Разлог. Установени са 14 нарушители, съставени са 6 акта по ЗДвП и 8 акта по ЗМВР. Над 30 са съставените актове от Общинска администрация – Разлог по Наредба №1 на ОбС. На всички стопани с животновъдни обекти покрай пътя за Предел са   съставени предупредителни протоколи по ЗМвР.

Всички се обединиха около предприемането на по-рестриктивни, дори крайни мерки по отношение на безстопанствените животни, както и за предприемане на стъпки по отношение чипирането и маркирането на животните за лесно установяване на собственика и респективно поемане на отговорност от негова страна.

Д-р Лилия Кючукова поясни какви са законовите процедури по отношение на неидентифицираните животни. Те  могат да бъдат евтаназирани или отнети в полза на държавата след уведомяване на директора на ОДБХ, който съгласно законовите разпоредби решава какви мерки да бъдат предприети за конкретния случай и издава заповед за предприемане на съответните действия.

С оглед по-лесно залавяне на безстопанствените животни общинският съветник Николай Колчев предложи да се проучи възможността това да става посредством приспиването им, което ще изключи и евентуални инциденти при залавянето на по-големи и буйни животни като конете./Струма/

Добавени коментари

36 публикува:
14 Декември 2019 | 13:03
Уникален общински съвет...майко мила...
Тодор Живков публикува:
13 Декември 2019 | 19:59
Другарю Герчев, Защо заблуждаваш хората че ще ги изкараш от ВИК асоциацията.За такива лажи изпращахме хората в Белене и хранехве прасетата с тях.
Разлог публикува:
13 Декември 2019 | 15:13
Гергана Костова шеф на инкасото пардон на касиерите егати длъжността

Добавете Вашия коментар

TOP