Сън на македонска пророчица, отнесена като Ванга от вихрушка, доведе църковен хор в старата черква на благоевградското село Дебочица

26 Юли 2017 | 18:56
0 коментара
Общество

Съновидение на македонска пророчица доведе преди дни църковен хор от гр. Щип в строената през 1922 г. черква „Св. Йоан Златоуст“ в благоевградското село Дебочица. Храмът не бил отварян от 4 години, а последните 3 км от пътя до него се оказали непроходими за кола.

„Обадиха се братовчедите ми от Македония Павлинка и Стойче Папарови, че искат да дойдат в черквата на Дебочица“, обясни Тодор Треновски. Казали му, че трябвало да изпълнят ритуали, за които получила послания в съня си пророчицата. „Заедно с нея те пеят в черковен хор в Щип и неведнъж са гостували по специални покани на церемонии в Рилския и Бачковския манастир, а и в други големи български храмове“, обясни Треновски, който заедно със съпругата си през последните лета заменят жилището си в Благоевград с чистия въздух и спокойствието на вилата си в близкото с. Габрово.

Тодор казал на кмета на двете села Добри Хамбарджийски за очакваните гости и наместникът се стегнал да разчисти необитаемата вече църква. „Това беше единствената черква в общината, в която не бях ходил, въпреки че отговарям за селото“, призна си Д. Хамбарджийски. До храма не могъл да стигне с джипа си, но като човек ловджия не се притеснил от близо трикилометровата разходка до него. Мръсотията, насъбрала се в светата обител, обаче го поразила и се върнал с няколко помощници, та половин ден чистили, да не се срамува и пред гостите, и пред своите си.

Девет човека били македонците. Пристигнали с дарове. Не се притеснили от ходенето и с влизането в храма „Св. Йоан Златоуст“ пророчицата се впуснала да почисти с кърпа всички икони.

„Тя не искаше да говори, каза, че не й се разрешава, но сестра й после обясни някои неща“, разказа символичният домакини Тодор. Наместникът Д. Хамбарджийски допълни, че и тя като Ванга била носена от вихрушка, а на мястото, където я изхвърлила около Щип, сега тя правела манастир.

„Сънувала, че точно в тази черква трябва да донесе игла и конец и на коя икона да ги сложи. Не казаха защо“, обясни Т. Треновски.

Аделина Стефанова от черквата „Успение Богородично“ в Благоевград обясни, че иглата и конецът са сред най-използвания богослужебен инвентар. „С игла и конец са ушити дрехите на светците, с тях се пришиват покривки, завеси… всичко“, каза тя и предположи, че символът е да се „съживи“ храмът.

Сестрата на кмета пък споменала, че липсва икона на Св. Петка, която майка им дълбоко почита, тогава пророчицата изпаднала в транс и настоятелно поръчала да се набави. „Обещах аз да се погрижа и вече съм я поръчал. Каза, че с иконата на Св. Петка ще се умножи многократно силата на черквата ни и тя ще стане много голяма“, разкри наместникът.

Гостите оставили много дарове и пари по иконите и направили тържествена литургия. Три часа и половина ангелогласно хорово пеене изпълвало старата черква.

„Бил съм на много места и у нас, и в Америка, но дъхът ми спря от вълнение, докато ги слушах. Никъде не бях чувал досега толкова въздействащо песнопение“, не крие възхитата си Тодор Треновски.

След службата гости и домакини наредили обща трапеза на поляната и се разговорили. На тръгване последни да затворят черквата останали кметът Хамбарджийски и Добринка Тазиева. Тъкмо на няколко крачки от портата вътре изтропало. „Обърнахме се стреснати. Кака Добринка вика: „Да не затворихме някой вътре“, ама всички вече бяха напред“, разказа изумен от съвпадението кметският наместник. Изчакали минута, но всичко утихнало и продължили, а пророчицата после им казала, че навярно са чули задоволството на светиите от свършеното в храма.

„Прибрах вчера всички дарове и както обявих още тогава, ще ги оставя да се откупят на събора на селото, който тая година най-вероятно ще направим на 2 септември, в събота“, съобщи Д. Хамбарджийски. С парите от даровете ще белоса черквата и ще шпаклова, където е паднала мазилката. Вярва, че с помощта на местни бизнесмени ще успеят да отворят пътя до храма „Св. Йоан Златоуст“, за да стане проходим и с кола, та да не се налага вярващите да вървят километри пеша, за да стигнат до него.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP