Софийският апелативен съд освободи под парична гаранция Ивайло Борисов – Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова, обвинени в помагачество на неизвестен извършител и поръчител на отвличането на Адриан Златков от миналата година

С определението си съдът отхвърли решението на градския съд, който преди седмица остави за постоянно в ареста четиримата.

Борисов, Джамбазов и Стефанова ще бъдат освободени, след като платят гаранция от по 10 000 лв., а Марков – от 5000 лв. Определението на съда е окончателно.

Според данните от разследването, Борисов и Марков са предоставили два автомобила, използвани от похитителите на Адриан. Апелативните съдии обаче смятат, че липсва категоричност на доказателствата за тази теза, както и за това, че другите двама обвиняеми са притежатели на СИМ-картите използвани при контактите на похитителите с родителите на Златков.

Съдът определи също, че оперативната информация в делото не може да бъде използвана за налагане на най-тежката мярка, а това трябва да стане въз основа на доказателства. Както и че

доказателствата са фрагментарни и не могат да обосноват извършване на престъплението.

като колата му беше открита изоставена, в близост до семейната къща в с. Герман. Баща му е собственик на голяма софийска автокъща - "Софавто" Тони Златков.

Синът му е бил оставен в Искърското дефиле в посока Самоков след плащането на откупа. Оттам са го качили случайно минаващи хора, които са го закарали до бензиностанция в Горубляне. Адриан бил с маска на главата, не е видял откъде идва, нито с каква кола е бил транспортиран. Младият мъж не е видял и хората, които са го отвлекли.

Обвиняемите, както и прокурорът, отказаха да говорят пред медиите. Адвокатите на четиримата обаче заявиха, че са доволни, че според съда няма обосновано предположение за съпричастност на обвиняемите към престъплението, но изразиха учудване, че е била определена парична гаранция, след като по закон щом няма такова предположение лицата следва да се освободят.

Адвокат Розалина Апостолова коментира, че

ако всеки съд „е на мястото си, както този“

и отказва да задържи обвиняем, след като прокуратурата се е явила без доказателства срещу него, то тогава държавното обвинение ще разбере, че така не може да се работи. По думите ѝ, сега това е възможно да се случва, защото има състави на съда, които без доказателства задържат обвиняеми.