Съдът отказа да признае екссъветника от „Евророма“ А. Костадинов-Пухи за акционер в „Пиринплод” АД

12 Май 2016 | 21:00
0 коментара
Общество
Съдът отказа да признае екссъветника от  Евророма  А. Костадинов-Пухи за акционер в  Пиринплод” АД

Окръжен съд - Благоевград отказа да признае бившия общински съветник на „Евророма“ и лидер на ДПС в Сандански Аспарух Костадинов-Пухи за акционер в „Пиринплод“ АД. Предявените от него искове да бъде легитимиран като притежател на 770 акции на стойност 7700 лв., което е 15,33% от дружествения капитал и вписан в книгата на поименните акционери, бяха отхвърлени.

Въпросните акции били прехвърлени на Аспарух Костадинов като собственик на „Каигруп” ЕООД чрез джиросване от „ЕС Ен Ес Глобал“ ЕАД на 25 август 2008 г., в която по това време Пухи и Юлиана Янева, жена на екссъдията Илия Янев, са изпълнителни директори. Издаването на поименни акции започнало по решение на редовното общо събрание на дружеството на 15 май 2007 г. Капиталът от 50 000 лв. бил разпределен между Арищир Танев, който получил 1050 поименни акции от по 10 лв. на обща номинална стойност 10 500 лв., или 21%.

Николина Манолева, съпруга на екскмета на с. Кулата Димитър Манолев и майка на съдия Рая Манолева и на действащия зам. министър на транспорта Александър Манолев, е притежател на 1650 акции на стойност 16 500 лв., или 33%. С най-голям дял - 46%, тогава е била фирма „Ес Ен Ес Глобал“ ЕАД - 2300, с поименни акции на стойност 23 000 лв. Година по-късно въпросните 770 акции Аспарух Костадинов джиросал на едноличната си фирма „Каигруп“ ЕООД.

Впоследствие отношенията между бизнесмените се влошили и започнали съдебни дела, едно от които по спора за акционерното участие в „Пиринплод” АД.

На търговското дело, което бе разгледано от окръжния съдия Владимир Ковачев, Аспарух Костадинов бе ангажирал софийската адвокатка Силвия Спасова и гл. асистент в юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Ответникът „Пиринплод” АД бе представляван от няколко адвокати, всеки от които бранеше интересите на различните акционери. Адвокат Иво Стефанов бе ангажиран от фирмата акционер „Унисърфейс” ООД, която се представлява от колегата му Илия Янев или грузинеца Владимир Тутберидзе. Другите акционери са: „Ес Ен Ес Глобал“ ЕАД се представлява от „Деадибо Болгар“ ЕООД чрез Анка Ангелова, „Трим инвест” ЕООД на Фиданка Серафимова и „Гео интер консулт 2006” АД, представлявано от Стефан Тутберидзе.

Тъй като ответните дружества оспориха валидността на представените от ищеца акции, е допусната графологична експертиза, която установява, че са оригинални и отговарят на утвърдения образец на Министерство на финансите. Възражението, че акциите са недействителни, тъй като са подписани от името на двамата изпълнителни директори Аспарух Костадинов и Юлиана Янева, а не от представляващия „Ес Ен Ес Глобал“ ЕАД в „Пиринплод” АД Георги Панчев, също не е прието от съдията. Той обаче споделя другото възражение на ответната страна, че не е спазен уставът на фирмата, съгласно който прехвърлянето на акциите се прави от двамата изпълнителни директори, а в случая джирото е осъществено само от Аспарух Костадинов. Освен това джиросването не е вписано в книгата на поименните акционери, което е задължително изискаване.

В хода на делото адвокатът на ищеца е поискал да бъде представена въпросната книга, но се оказало, че е открадната от офиса на „Пиринплод” АД. Съдията приема възражението на ответниците, че джирото е извършено без основание, тъй като липсва конкретна сделка между двете фирми.

Освен това дело въпросните акции са обезсилени с решение на Софийски районен съд от 7 януари 2013 г. и Аспарух Костадинов е загубил правата си по ценните книжа, ако въобще ги е имал, и му е останала само възможността да търси сумата от тях от „Ес Ен Ес Глобал“ ЕАД, по чиято молба е постановено това обезсилване.

С тези мотиви съдия Владимир Ковачев счита, че придобиването на акции от „Пиринплод” АД не е доказано от собственика на „Каигруп“ ЕООД Аспарух Костадинов и отхвърля исковете му.

Решението подлежи на обжалване и тъй като спорът ще се пренесе в по-горните съдебни инстанции, се предполага, че сагата ще продължи поне още две-три години.

Припомняме, че „Пиринплод” АД е наследник на някогашното държавно предприятие „Булгарплод”, което притежава солидна материална база в областта, в това число и в Благоевград. Аспарух Костадинов има пресечна точка със съдията Илия Янев покрай покойния му брат Костадин по отношение на киното в Благоевград, което при приватизацията е закупено от РМД „Пирин филм-98“ през 1998 г. На следващата година големият салон е даден от Костадин Костадинов-Пухи под наем на софийската „Бинго елит” ООД, който години по-късно е застрелян посред бял ден пред НДК. Бингото пък изгоря през 2008 г., като върху апетитния имот в Благоевград бяха построени хипермаркет „Билла“, офиси и апартаменти, които бяха добре изтъргувани на пазара за недвижими имоти.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP