Сводничката Елмас Донева, обвинена за трафик на проститутки обяви гладна стачка в пандиза и опита да се самоубие

21 Март 2018 | 17:37
0 коментара
Криминално

Сводницата Елмас Донева, която е обвинена за трафик на 6 жени за сексуална експлоатация в Кипър, е направила опит за самоубийство в следствения арест като се нагълтала с диазепам, съобщава "Струма".

По думите на адвокатите й Пенко Ненов и Марин Марковски това се е случило на 14 март, заради което настояват да бъде направена повторна психиатрична експертиза на тяхната подзащитна.

Тричленният съдебен състав, председателстван от Петър Пандев, уважи искането на защитата за повторна психиатрична експертиза, която бе възложена на д-р Радой Милев. Отделно от това, ще бъде направена проверка на твърденията на защитата за суицидния акт.

„Не ми е докладвано за опит за самоубийство в следствения арест от страна на задържаната Елмас Донева. Тя е обявила гладна стачка на 15 март. По подобен начин е действала в ареста в Кипър и след като е освободена, е избягала”, заяви за „Струма“ шефът на Районна прокуратура – Благоевград Борислав Ковачки, който извършва системни проверки в следствения арест.

Припомняме, че Елмас Донева вече беше подложена на съдебно-психиатрична експертиза по искане на защитата. Заключението на вещото лице д-р Адриана Солакова беше, че тя страда от биполярно разстройство и депресия, но състоянието й позволява да се лекува в следствения арест. При това положение на 9 март районният съдия Гергана Симеонова отказа да измени мярката за неотклонение на Елмас Донева „задържане под стража”, която й бе наложена преди три месеца.

Както „Струма“ първи писа, тя бе задържана на 27 ноември миналата година в София при съвместна операция на Районна прокуратура – Благоевград и Агенцията за борба с трафик на хора в Кипър, СДВР, Първо РУП – Благоевград и ДАТО. Оказа се, че била издирвана 4 години неуспешно от кипърските власти,  тъй като сменила 7 пъти имената си, и то напълно легално, в Районния съд на Шумен, откъдето е родом. В първите дни след като бе арестувана, Елмас Донева поиска да бъде прегледана от психиатър, тъй като не можела да спи. Защитата представи медицинско направление, че през 2004 година обвиняемата била на лечение в психиатрична болница под името Даниела Донева, тъй като правила два опита за самоубийство, и поиска съдебномедицинска експертиза. Тогава окръжните съдии приеха възражението на прокуратурата, че става въпрос за минал период, преди 13 години, и отхвърлиха искането за експертиза.

Дали сега има обостряне на състоянието й, зависи от преценката на д-р Радой Милев, който трябва да прегледа арестантката и да даде заключението си на 22 март. В случай че не се справи в този срок, бе определена резервна дата – 29 март, когато тримата окръжни съдии ще решат какво да правят с 46-годишната софиянка.

Добавете Вашия коментар

TOP