Свикват извънредно заседание на Асоциацията по ВиК

21 Февруари 2018 | 14:07
2 коментара
Общество

На извънредно заседание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград ще трябва да бъдат разгледани и приети общата инвестиционна програма, както и в подробната инвестиционна програма на ВиК оператора.

То трябва да бъде свикано до 10 дни, стана ясно на днешното Общо събрание на асоциацията, на което тези две точки не бяха разгледани по искане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за нанасянето на корекции, касаещи държавата.

 Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов  бе този, който отправи запитване към Областният управител Бисер Михайлов, относно това кога точно ще бъде свикано извънредно заседание, на което двете точки да бъдат разгледани. 

„Тъй като от дневния ред отпаднаха двете най-важни точки, то разбрахме, че промяната ще е в частта касаеща държавата, тоест инвестиционните програми на общините няма да бъдат променяни. Конкретно за Благоевград, тъй като има решение на общински съвет с предложения за изменение в инвестиционната програма, то въпросът ми е кога ще е следващото заседание? – защото това, което предлага ВиК е съобразено с нашите инвестиционни програми, смисъл такъв, трябва да си направим програми за това, което ще реализираме в общините“, каза кметът д-р Атанас Камбитов.

От своя страна Областният управител Бисер Михайлов заяви, че от разговорите, които са били проведени с МРРБ е станало ясно, че ще се иска това заседание да е в рамките на от 7 до 10 дни.

„Това обаче зависи до известна степен от „ВиК“ ЕООД – Благоевград и тяхната реакция. Важен е въпросът за инвестиционната програма, затова и визираме толкова кратък срок от време за провеждането на следващото заседание“, подчерта Бисер Михайлов.

От своя страна управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград инж. Росица Димитрова посочи, че ще се съобразят с  разпоредбите на министъра на регионалното развитие и в кратки срокове, още утре, ще проведат среща в министерството, с оглед на това да бъде защитен интереса на държавата.

„Ще се съгласим и ще изготвим инвестиционната програма по начина, по който я искат от държавата. До края на седмицата ще имаме чернова, която ще съгласуваме с асоциацията и в най-кратки срокове ще бъде предложена на областният управител“, допълни инж. Димитрова.

По повод инвестиционната програма, кметът на Община Банско Георги Икономов пък поиска да бъде направена и представена справка, още на следващото заседание на асоциацията, за това колко приходи от плащане на сметки за вода са генерирали общините в областта през 2016 и 2017 година.

„Преди няколко заседание поискахме информация за това коя община какъв принос има във ВиК, в частта водата, която се заплаща. Спомням си, че говорихме да се направи такава справка, защото лично аз гледах данните за обобщените инвестиции, прочетох и критериите и не можах да разбера как са сметнати инвестициите в годините занапред. Мисля, че парите, които се заплащат от всяка община следва да бъдат зачетени като инвестиции. Всички сме съгласни, че трябва да сме солидарни и като асоциация да си помагаме, но все пак нека сме наясно коя община какво плаща и какво получава“, отбеляза Икономов.

Добавени коментари

ОТГОВОР публикува:
21 Февруари 2018 | 14:18
ЩО СЕ УЧУДВАТЕ-- КАТО ВИДИТЕ КОИ СА РАБОТЕЩИТЕ / ПАРДОН, СЛУЖБАРИТЕ ТАМ, КАРТИНКАТА Е ЯСНА-.- НАШИ ХОРА НА ГЕРБ
питанка публикува:
21 Февруари 2018 | 14:17
И какво , приети са отчета на бюджета и новият бюджет, а какво направи тази асоциация за да получават заплати, КАКВА РАБОТА СВЪРШИХА ТИЯ ХРАНТУТНИЦИ ЗА ГРАДА, АМА ЕДНА ГОЛЕМА 0 ИНАЧЕ ЗАПЛАТКИ ВЗИМАТ, ЖУРНАЛИСТИТЕ НЯМАЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ СНАБДИТЕ С ОТЧЕТА НА ТАЗИ АСОЦИАЦИЯ.........

Добавете Вашия коментар

TOP