Сватба по стар български обичай разлюля село Велюшец

19 Септември 2017 | 16:18
3 коментара
Общество

Сватба по стар български обичай разлюля село Велюшец община Струмяни, където живеят постоянни трима жители.

Булката се спъна на стълбите, но въпреки синините и болката, не свали усмивката си от лицето. Атракцията в сватбеното меню-печени агнета, пълни с пилета!

Наперени с народни носии невести и моми, юнаци с калпаци в неделя на 17 септември атакуваха скромното село Велюшец, над Палат за сватбеното тържество на Верка Димитрова и Георги Александров.

Близо до 150-годишните черници, свирджиите включиха на 6 и се започна… Двете печени през нощта агнета в старата фурна на горския Йордан Велков подскачаха от радост, а отвътре им подаваха глави и 6- те вкусни пилета. Тържеството стана в двора на черквата „Рождество Богородично“ под ръководството на отец Иван и Костадинка Велкови.

В момента черквата, строена през 1858 година, се реконструира и подновява под егидата на отец Иван, баща му, както и дарители, радеещи за българщината. Кампанията за възстановяване на храма ще продължи- назад няма!

Веселбата продължи до късно вечерта в неделя като дисциплинираните шофьори успешно и без проблеми прибраха по домовете им в Сандански, Хърсово, Струмяни и Микрево радостните гости.

Въпреки леката травма, която понесе младоженката след сватбения ритуал, тя прибра младоженеца Георги и трудно заспаха, но най-накрая се приспаха весели и щастливи… Пожелаваме им да се обичат вечно.

Добавени коментари

Георги Александров публикува:
16 Октомври 2017 | 06:19
<3 <3 <3
Красимира Василева публикува:
20 Септември 2017 | 19:55
Да са живи и здрави младите и да се обичат до дълбоки старини! Баща ми лека му пръст е роден в това село и познавам добре местноста.Черквата е красива не само старинна и дано бог благослови младите с вечна любов.
Верка Димитрова публикува:
19 Септември 2017 | 18:29
Младоженката нямаше да е тя, ако не свърши и тази беля..... жалко, че нямаше публика да аплодира! Макар и люто ранена, не пропусна хорото! Благодарим на гиздавите ни сватбари, те са "виновниците" за тази веселба!

Добавете Вашия коментар

TOP