Свалиха ДДС за ресторанти, хотели и книги

22 Май 2020 | 14:04
0 коментара
Политика

От шестте законопроекта за намаляване на ДДС ставките бе одобрен само този на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП). В пленарно заседание парламентът обсъди предложенията на първо четене.

Дебатът продължи около три часа.

Според одобрения законопроект, данъкът добавена стойност (ДДС) пада от 20 на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

Това ще важи и за доставка на физически и електронни книги, включително учебници.

Мярката е временна - до края на 2021 г., и е свързана с кризата около коронавируса Covid-19. Това предизвика възмущение от страна на опозицията. Според Румен Гечев от БСП, никъде по света няма практика за временна промяна на данъци. 

Ваучери за почивка на стойност 210 лв. пък ще получават служители от няколко ведомства, които са били на първа линия в борбата с Covid-19 според приетите законови промени.

Друга мярка в одобрения законопроект е увеличаване на минималния осигурителен праг за служителите в ресторантьорството и туризма от 610 на 800 лв. с цел изсветляване на сектора. 

Въпреки призивите от БСП, финансовият министър Владислав Горанов не се появи в парламента. Според ръководството на Народното събрание той имал предварително поет ангажимент. Оказа се, че Горанов се вози в джипа на премиера Бойко Борисов, който в един момент отново се включи на живо във „Фейсбук“.

Според официалното становище Министерството на финансите е против данъчните промени.

Против е и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя емблематично не участва в дебата. Стоянова не чете и доклада на комисията, която ръководи. Вместо нея това направи заместничката й Евгения Ангелова.

Законопроектът на ГЕРБ и ОП бе одобрен със 107 „за“, 1 „против“ и 68 „въздържал се“. Предстои обсъждане на корекции на второ четене.

Парламентът днес очаквано отхвърли пет други законопроекта за намаляване на ДДС - на депутати от НФСБ, ВМРО, БСП, „Воля“ и ДПС.

Добавете Вашия коментар

TOP