Студ кукер не плаши! Над 1 500 сурвакари ще прогонят злото днес от Благоевград

08 Януари 2017 | 08:36
0 коментара
Общество
Студ кукер не плаши! Над 1 500 сурвакари ще прогонят злото днес от Благоевград

Над 1 500 кукери на възраст от 2 до 80 години ще прогонят злото от Благоевград в един от най-студените дни – днес, съобщи репортер на Pirinsko.com.

 

За трета поредна година кукерските групи от всички квартали на Благоевград ще дефилират по булевард „Свети Св. Кирил и Методий“ вместо на площад „Георги Измирлиев“.

Шествието на кукерския фестивал ще започне в 11:00 часа. Всички групи ще преминат по бул. „Св. св. Кирил и Методий“ и ще се представят пред журито, което ще бъде съставено от специалисти историци и експерти - етнолози. Самото жури ще бъде разположено пред денонощната аптека на булеварда.

Грамоти на отличилите се участници ще бъдат връчени за: „Придържане към традициите”, „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, „Най-добра композиция”, „Най-добра мечкарска група”, „Най-артистични старци” и „Най-колоритна младоженска двойка”.

В традиционния фестивал, жители и гости на града ще могат да видят най-новите костюми и сурвакарски игри, върху които участниците са работили през цялата изминала година.

 

Припомняме, че кметът д-р Атанас Камбитов проведе среща с ръководителите на сурвакарските групи, които ще се включат в кукерския фестивал днес в Благоевград. На нея беше обсъдено предложението на общинска администрация карнавалът да бъде изместен на 15 януари, предвид ниските температури, които се очакват. Въпреки синоптичните прогнози, кметът Камбитов се съобрази с мнението на групите.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP