Структурите на управляващата партия ГЕРБ се тресат. Наследството на Цветанов!!!

26 Юни 2020 | 18:41
5 коментара
Политика

Какво става в управляващата партия ГЕРБ?

След като на 17 юни бившият втори човек в нея Цветан Цветанов написа във Фейсбук „Да си в ГЕРБ вече не е повод за гордост“, с което обяви напускането си, някой сякаш урочаса най-голямата българска политическа организация.

Трус след трус!

Първи бяха във Видин. Още на 22 май 48 знакови лица в партията на премиера Бойко Борисов, начело с бившия кмет на града Огнян Ценков и бившия областен управител Албена Георгиева, я напуснаха с гръм и трясък. Не толкова шумно, месец по-късно по стъпките им тръгнаха 16 души от Димово – втория по големина град в областта. Сред напусналите ГЕРБ е бившият кмет с два мандата Лозан Лозанов.

И организацията във Враца претърпя щети. Преди по-малко от седмици двама знакови общински съветници във Враца напуснаха Съвета. Това са председателят на местния парламент Нели Стоянова и председателят на постоянната комисия по стопанска дейност и инвестиционна политика Деян Бенински. За пред хората и двамата посочиха лични причини. А от партийната структура побързаха да заявят, че те ще продължат своята активна дейност.

Общинската избирателна комисия вече ги освободи и посочи на местата им следващите в листата - Десислава Димитрова и д-р Димитър Пеев. Предстои двамата да положат клетва на заседанието на Общинския съвет на 29 юни.

Но шефът на Общинския съвет е не по-малко значима фигура от кмета на един град и щом един партиен кадър е разколебан в желанието си да служи на партията на такъв пост, това най-малкото е повод за размисъл. Още повече, че според местните медии Стоянова си тръгва, огорчена от отношението в партията към нея.

За същото ставаше дума и във Видин. Огнян Ценков директно заяви пред медиите, че напускането му е заради областния координатор Владимир Тошев, депутат от ГЕРБ. На местните избори Тошев вместо да работи за успеха на своята политическа сила, действал подмолно, обяснявайки, че истинският кандидат на кмет е д-р Цветан Ценков, кандидатът на СДС. Той и бе избран. Ядосаният бивш кмет не спря дотук, а поименно изброи всички видни ГЕРБ-ери, които са работили срещу неговата кандидатура, а е рядкост партиец така откровено и публично да си служи с имена. Практиката е друга – да се говори с недомлъвки, да се подават знаци, нещо като в поговорката „Думам ти дъще, сещай се, снахо“.

Разцепленията в партиите започват точно така – от успехите на местни избори, формирали дългогодишни управленски екипи, в които чисто по човешки с годините започват дрязги, караници, а и подозрения. Да си спомним как години наред БСП се бореше със себе си - огорчени, че не са издигнати (или недостатъчно подкрепени) партийци се кандидатираха срещу официално посочения претендент на ръководството. Така беше и в СДС. Не пречи да си спомним, нищо че бе отдавна, как много от сините кметове, подбрани от организационния мотор на Костовата партия „валяка“ Евгений Бакърджиев след разцеплението в сините редици припознаха неговата партия – Български демократичен съюз „Радикали“.

Опитът и на СДС, и на БСП сочи, че силата на партията в даде община пряко зависи от това „нейни“ ли са кметът и шефът на общинския съвет. Тези хора могат да осигурят (или да попречат това да стане) достатъчно голяма зала за партийна сбирка, както и база за по-продължително мероприятие. Разбира се, не безплатно, но с голямо намаление.

Партийното недоволство е като цепнатина в скала – първо е като косъм, после става по-видима, докато в един момент половината скала не се окаже на пътя.

Партийните кадри, напуснали една структура, но правило се оглеждат за нова. В това няма нищо странно – все пак става дума за хора, припознали обществената дейност за своя професия. И на които по закон е забранено да имат собствени фирми. Когато на хоризонта се появи АБВ, недоволните от развитието на своите кариери в столетницата тутакси се записаха в редиците на партията на Георги Първанов. Така направиха и недоволните седесари – последваха Командира Иван Костов.

Нищо чудно, ако така стане и в ГЕРБ.

Фигурата, около която като около ядро на кондензация могат се съберат огорчените, е ясна – Цветан Цветанов. Нима някой се учудва, че бившият втори човек в ГЕРБ се оказа във Видин малко след разрива в местната организация? Разбира се, формалният повод за визитата му в крайдунавския град бе друг – да представи годишния анализ за 2019 г. на своя Евро-атлантически център за сигурност. И странно! Списъкът на желаещите да го чуят почти напълно съвпадал с този на напусналите ГЕРБ.

И това не е всичко. След Видин, Цветанов посети и Враца. И в града вече се говори кой ще оглави структурата на неродената му партия в Града под Околчица - д-р Антонио Георгиев, бивш областен управител от името на НДСВ, сега шеф на частна клиника. За пред хората той щял да изтика напред някой млад лекар.

Напрежение има и в ГЕРБ – Плевен. На 4 юни стана ясно, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ отстранява общинското ръководство на партията. Настоящите членове на ръководство на ГЕРБ-Плевен и общински съветници Петя Василева, Христослав Михайлов и Йордан Грижов са изключени от партията.

Това стана, след като местните ГЕРБ-ери скочиха срещу своя областен координатор Мирослав Петров. В отворено писмо до Борисов девет души, сред които и изключените, написаха: „Задкулисието в партията достигна своя връх. Всички решения на Областния координатор относно местната структура и поведението в Общинския съвет се взимат на тъмно, след консултации с представителите на БСП и ВМРО в града.“

Тежки думи, които центърът предпочете да не чуе. А да отстрани авторите им.

Причината обясни депутатът Пламен Нунев.

Досегашното общинско ръководство е сменено заради незадоволителното представяне на местните избори. Изпълнителната комисия на ГЕРБ има пълно доверие на областния координатор в Плевен Мирослав Петров, разчита на неговата компетентност, способност и комуникативност и сме убедени, че той ще съумее да стабилизира структурата на партията в областта“, изрече пред медиите Нунев.

Всъщност, става дума за същия депутат, когото бизнесменът Пламен Бобоков (обвинен за участие в организирана престъпна група покрай т.нар. афера с италианския боклук – б.р.) обвини, че кадрува в Русе. А това е града, в който ГЕРБ имаше сериозни проблеми, довели дори до загуба на местните избори.

Миналото лято, непосредствено преди местния вот местните активисти на ГЕРБ се разбунтуваха срещу определения от центъра областен председател - Росен Даскалов. Те стояха зад бившия кмет Пламен Стоилов, от който партията сне доверието си и не издигна отново. Без да обясни защо. Последва загуба, след която оставка на партийното ръководство.

На мястото на Даскалов начело на ГЕРБ – Русе от края на м.г. е Бедрос Пехливанян.

Оставка заради лоши резултати подаде и ръководството на ГЕРБ в малката община Ветово.

Говори се, че брожение срещу централното ръководство има и на други места. Като в ямболската организация, например. Но засега те са заметени под килима.

Централното ръководство очевидно разбра, че е време да се взимат мерки. Лично Борисов „запретна ръкави“ и тръгна да стяга партийните редици.

В Пловдив днес, 26 юни, трябваше да има събиране с присъствието на Борисов. Но заради взрива на коронавирус в града мероприятието било отложено. Според местни медии бившият кмет Иван Тотев, който сега е градски шеф на ГЕРБ от няколко дни обикалял районите, за да надъхва кадрите и да търси нови попълнения за партията. Явно, по заповед отгоре. Борисов вече се закани на следващите избори генерално да обнови партийните листи с млади хора.

Пловдив е не само вторият град в България, но град, в който Цветанов директно кадруваше. Затова не е странно, че местните политикани вече спрягат имена като лица на неговия проект в града.

Такъв човек е зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, който държи на Цветанов издигането си в йерархията на МВР и на партия ГЕРБ. Все пак Цветанов му е връчвал генералски пагони.

Сузана Николова е друга разпознаваема на пловдивски терен политически фигура, за която в Града под тепетата приказват, че не е доволна от развоя на политическата си кариера. В момента тя е във „Воля“ на Веселин Марешки, но не успя да се пребори за позицията на водач на листата общински съветници.

Към момента структурата на ГЕРБ в Пловдив не издава признаци за разцепления, но знае ли човек... Защо иначе видни ГЕРБ-ери в аванс ще се обясняват в любов на Борисов и ще се отричат от Цветанов? Някой да ги е карал?

Областният координатор на ГЕРБ за Пловдивска област Георги Мараджиев обаче сметна за необходимо да внесе яснота по отношенията си с Цветан Цветанов. Обезпокоен, че е лъснал до Цветанов на архивни кадри, излъчени по БНТ, той побърза да се закълне във вярност на Борисов чрез дълъг пост във Фейсбук.

В него покрай другото се казва: „Станах член на ПП ГЕРБ не заради Цветанов, за който лоша дума не бих изрекъл, а заради това, че повярвах в идеите и в лидера на партията г-н Бойко Борисов.“, както и „Гордея се, че съм една малка част от едно голямо семейство и съм спомогнал поне мъничко за ония видими резултати, за които всички мечтаем! Част съм от голямото семейство на ПП ГЕРБ и се гордея с това!

Миналата събота събрание за стягане на редиците бе проведено в Стара Загора. На него Борисов говори дълго, като често използваше народни пословици и поговорки. Една от които - „който гроб копае другиму, сам пада в него“. Премиерът не пропусна да спомене Цветанов, като вметна, че и без него залите се пълнели, а това му била функцията в партията – да пълни залите с хора. „До вчера заедно с Цветанов викахме „Победа“, днес му пожелавам успех с новия политически проект“, даде воля на яда си лидерът на ГЕРБ.

И Цветанов обикаля, макар че не е така подробно отразяван. Няколко часа, след като обяви напускането си от ГЕРБ, Цветанов бил засечен във Велико Търново, града, който заедно с Пловдив и Благоевград бе сочен дълго като негова крепост.

Точно в лоялността на тези „крепости“ иска да бъде сигурен Борисов.

За 26 юни вечерта е насрочено областно събрание на ГЕРБ-Благоевград. То ще се проведе в Сандански и на него ГЕРБ-ерите от Благоевградска област очакват административния секретар на партията Цветомир Паунов.


До парламентарните избори има по-малко от година, те трябва да са в края на март 2021 г. Но едва ли може да се прогнозира разцепление в ГЕРБ, въпреки силата на Цветанов.


Бившият втори с лекота може да обедини отлюспените, но трудно ще концентрира нещо повече от огорчение. Защото евроатлантизмът не е идеология, а друга Цветанов няма.

 

Хората се стичат в една партия заради вярата, че нейното дело е правилното и надеждата, че тя ще ръководи страната. Огорчението и отмъщението може да събере енергия, но нейната мощ ще стигне само, за да откърти парченца от мозайката на ГЕРБ.

 

Цветанов не може да бъде морален съдник дори и сто пъти да напише, че ГЕРБ не е повод за гордост. Защото, ако днес партията е паднала в плен на всички грехове, в които са обвинявани предшествениците ѝ във властта – високомерие, самозабравяне, назначаване на „калинки“ по партиен принцип, толериране на службогонци-кариеристи без капка морал, как Цветанов ще се разграничи от всичко това? Нали той събра точно този ГЕРБ – човек по човек!Епицентър/ снимка: Канал 3

Добавени коментари

Razlogenin публикува:
28 Юни 2020 | 09:58
Е каде нас кой е предатело водач или всички са доволни от разпределението на пицата.оти банскалии па ни превариа.после да не мрънкате оти гоним рейса за там да идем на работа.
Razlogenin публикува:
28 Юни 2020 | 09:45
Безплатно нема.навремето предателите от БКП... Младенов, Луканов и сие действащи Ем министри, които с целите си родове употребяваха диктатурата.после на тези предатели предателите им Костов и сие.а след тях от тях предателите станаха царисти.от БСП ония начело с пикаещия във фонтанчето и върхът беше,кога от всички измислени предателски партии предателите неблагодарници отидоха в създадената с еврейски пари партия герб.и се дойде време предателите на предателите и ....така докато има балсами, като вас.а добър ден и да слагате масчите оти дера яко.
Банскалия публикува:
27 Юни 2020 | 00:07
Владко Кушлев дали набира вече симпатизанти за проекта на Цветанов или чака нареждане от Началника?
Муйо публикува:
26 Юни 2020 | 19:19
Цвък е бита карта, при него ще идат само тези, които очакват лични облаги и да крадат като за последно. Макар, че и такива има немалко в БГ...
Бай Данчо публикува:
26 Юни 2020 | 18:45
Мети,гаси...

Добавете Вашия коментар

TOP