Стотици почетоха св. пророк Илия в Петрич

21 Юли 2018 | 17:53
0 коментара
Общество

Дойде ли Петровден значи и св. Илия е близо, а мине ли Илинден, чакаме Успение Богородично. След Голяма Богородица лятото си отива.

Така хората в Петрич определят своя летен кръг, по тези празници и определят своя делник. Те им служат като компас, с който минават през особено горещите дни.

В най-югозападния град температурите през лятото често достигат повече от 40 градуса. Може би и затова манталитетът на петричани е такъв – огнен.

За хората в Петрич едни от големите летни празници – Илинден и Успение Богородично са свързани и с храмовите празници на два от 6-те му храма. Катедралният храм на града е посветен на успението на Божията Майка, а сгушеният в полите на Беласица храм носи името на св. пророк Илия, пише църковният сайт „Добротолюбие“.

Това е един от най-старите храмове в града. Църквата е построена през 1912 година, но според извършени намясто проучвания е доказано, че е имало на същото място и по-стар храм. По време на разкопките освен останки от по-древен храм са открити и костите на починали хора, което не е нещо необичайно, защото където има стари храмове, там са се погребвали и хора. Въпреки че храмът е отдалечен на километър и половина от града, в посока планината, за жителите на квартал Виздол това е енорийски храм. Отскоро там са подновени и неделните богослужения.

Иначе тържествата за Илинден в града започнаха още от 19 юли, когато бе отслужена тържествена вечерня. Статици вярващи минаха през храма, поклоониха се на иконата на светия пророк и се помолиха за здраве и спасение, за себе си и за близките си.

На 20 юли тържествената св. литургия бе възглавена от Неврокопския митрополит Серафим. Той бе в съслужение със свещеници от града и околията, а в края на богослужението припомни дивния живот на светия пророк, като даде за пример неговата самоотверженост, ревност по Бога и силна молитва, която винаги бива чута от Христа.

На православните християни бе раздаден и курбан за здраве. Традиционно, ако Илинден се падне в петък или сряда, благословеното ястие е или от боб или риба

Добавете Вашия коментар

TOP