Стефан Данаилов написа драматично писмо до БСП в защита на лидера Корнелия Нинова преди утрешния конгрес, на който се очаква силно брожение от страна на вътрешнопартийната опозиция.

Големият български актьор се гневи на тези, които искат да се присъединят към властта и да извадят БСП от ролята на опозиция.

„Трудно ми е да повярвам, че столетна партия не може да понесе нито успеха си, нито доверието, което хората ни гласуват, нито бремето да сме ярка, конструктивна, но непреодолима опозиция. Някои дори достигат до крайности, да пропагандират колаборация с властимащите, само и само да не сме далече от трапезата им”, коментира Данаилов.

Той директно се обърна към критиците на Корнелия Нинова и ги обвини, че не знаят какво правят.

„Иска ми се да попитам тия, които винят Корнелия, че няма политическа инициатива, че няма визия за развитието на Партията в перспектива, че няма опозиционно поведение. Вие, другари, имате ли идея, какво всъщност значи това?”, пита Данаилов.

Той продължава с въпроси към вътрешнопартийната опозиция в БСП, като къде са били при успеха на партията с кандидатурата на Румен Радев на президентските избори, или с какво за помогнали за реформирането на социалистите.

„Забравихме призива на писателите до 49-тия Конгрес да оставим в миналото задкулистните игри, копроматите и компромисите с политическото ни кредо?”, пита Данаилов.

Той подчертава, че има много хора, които служат на БСП и без да са част от нейното ръководство, като критикува както стремежа към издигане в партията, без нови идеи и реални инициативи, така и окопаването на старото поколение на върха в партийните редици.

„Не бих спестил и това, което съм споделял насаме с Корнелия. Тя е самоотвержен биткаджия, но  готовността й за поемане на отговорност от името на цялата партия не винаги е най-доброто поведение за един водач. Препоръчвал съм й, че има нужда понякога да изчака и опипа пулса на общото мнение. Да си пръв сред равни не значи първи да поемаш всички тежки удари. Подкрепям Корнелия, вярвам й, нейният хъс за победа над нашите опоненти има истински притегателен заряд и не бих се лишил от радостта от сърце да ѝ помагам”, категоричен е Стефан Данаилов.

В заключение той призовава за помирение в партийните редици с: „Спрете междуличностните противопоставяния и да се залавяме  за работа!...”

Още от времето, когато Сергей Станишев бе лидер на БСП, Данаилов не веднъж е играл ролята на вътрешен обединител за партията.