Стефан Апостолов, ГЕРБ: През месец май кабинетът прие промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява нужния ресурс за всички необходими процедури за асистирана репродукция Ин витро

10 Юли 2017 | 23:52
0 коментара
Политика

През месец май кабинетът прие промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява нужния ресурс за всички необходими процедури за асистирана репродукция, с което на практика се осигурява нужния ресурс за всички необходими процедури за асистирана репродукция /Ин витро/. Това каза на пресконференция Стефан Апостолов, народен представител в 44-то Народно събрание, заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и член на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Планираните средства са в размер на 12 млн. лева, като се  гарантира толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите изискват. По думите на Апостолов по този начин България се нарежда сред страните-лидери в Европейския съюз в стимулирането на ин витро процедурите от държавата.

„Работим в интерес на хората и се вслушваме в проблемите, които те ни споделят по време на приемните, които организираме. Стараем се да помагаме на всички български граждани, изслушвайки техните предложения, след което преценяваме кои са най-добрите и подготвяме законопроекти или запитвания до министрите и хората, от които зависи решаването на даден проблем. Опитваме се да помагаме на хората и в тази връзка предполагам всички си спомняте, че преди да стана депутат обещах, че ако бъда избран ще дарявам 50 % от заплатата си за ин витро процедури. В тази връзка пуснах запитване до здравния министър, относно обещанието на ГЕРБ – да се направи фонд, с който ин витро процедурите да станат безплатни“, каза още Апостолов и добави, че въпросът му към здравния министър проф. Петров е във връзка с това до къде е стигнала процедурата по разкриването на фонда.  

 Той припомни, че вече изпълнява поетия от него ангажимент – да дарява половината от заплатата си като народен представител на семейства с репродуктивни проблеми.

„50 % от моята заплата давам на хора, които се свързват с мен, а аз от своя страна им превеждам парите по банков път, за да има доказателство, че те са били преведени и са за конкретно нещо. До момента съм помогнал на 4 семейства, но е рано да се каже дали има резултат от процедурите. Знаете, че за да се реализира една ин витро процедура, то е необходимо да се направят различни изследвания, а и парите, които аз давам не стигат, затова се налага хората да търсят и други средства. След което се прави „трансфер“, чака се 2 седмици, за да се види дали той е успешен“, коментира Апостолов.

Той допълни че семействата, на които е помогнал са две от Благоевград и по едно от Разлог и Бургас.

Добавете Вашия коментар

TOP