Стартира престижният конкурс „Кмет на годината”

16 Октомври 2018 | 05:39
2 коментара
Общество

Престижният конкурс „Кмет на годината” ще даде за шеста поредна година оценка на работата на кметовете. Битка в тазгодишното издание ще е в 10 категории. Гласуването стартира на 22 октомври и ще приключи на 13 ноември 2018 година, съобщава Kmeta.bg. 

Победителите, събрали най-много гласове от вота на хората, ще бъдат обявени на 15 ноември на специална церемония в НДК. Тогава ще станат ясни 30-те градоначалници отличници на България.

Авторитетната надпревара с онлайн гласуване се организира за поредна година от единствената медия у нас, която следи работата на всичките 265 общини в България – Порталът на българските общини Kmeta.bg. Стотици хиляди граждани дават оценка на работата на кметовете си и така насърчават местните администрации да разработвата повече проекти, за да превърнат градовете в удобно и по-привлекателно място за живеене.

Всеки гражданин може да даде вота си от компютъра, телефона или таблета си в специалната платформа kmetnagodinata.bg от 22 октомври 2018 г..

Във всяка от 10-те категории се гласува за кмет на малка, средна и голяма община. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души, и голяма – с население над 50 000 души.

Етапи на гласуване:

Гласуването за "Кмет на годината" 2018 стартира на 22 октомври 2018 г., ще се проведе на два етапа и ще приключи на 15 ноември 2018 г. 

Първи етап (от 22 октомври до 4 ноември 2018 г., включително): Всичките 265 общини ще бъдат номинирани в 10-те категории. Гласуването е свободно за всички, които имат достъп до интернет и са навършили 18 години. Категориите за "Кмет на годината" 2018 са: 

- Кмет на годината

Приз за цялостна дейност на кмета през годината във всички сфери на работа на ръководената от него/нея местна администрация

- Кмет на гражданите

Приз за кмета, който с работата си е най-близо до гражданите с бързина на реакция на проблемите и решаването им

- Паркове и екотранспорт 

Приз за опазване и разширяване на зелените системи и превръщането им в любимо място за отдих

- Туризъм, култура, фестивали и традиции

Приз за развитието на общини като атрактивна туристическа дестинация с множество инициативи в различни посоки

- Спорт и младежки политики

Приз за спортни площадки и зали за насърчаване на развитието на любителския и професионален спорт

- Иновации в образование

Приз за усилия за внедряване на иновации в образованието на децата

- Инвестиции и работни места

Приз за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места

- Видеонаблюдение и сигурност

Приз за общините, които въвеждат мерки за гарантиране на сигурността на жителите и гостите на града. С комплексното използване на новите технологии общините използват видеонаблюдението за по-добро орзанизиране на трафика и местата за паркиране в градовете

- Ин витро програми

Приз за заделените средства и разширяване на програми за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми

- Smart City

Приз за цялостно внедряване на нови технологии в градовете за улеснение на гражданите и привличане на туристи

Вторият етап на гласуване започва на 5 ноември 2018 г. В 9 от категориите остават по 9 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 3 малки, 3 средни и 3 големи общини. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души и голяма – с население над 50 000 души.

Важно е да се отбележи, че в категорията - "Кмет на гражданите" ще може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 13 ноември 2018 г.

Краят на Втори етап е на 13 ноември 2018 г. 

Всеки може да гласува за своите фаворити по възможно най-лесен начин и в толкова категории, колкото иска. За да бъде счетен вотът за валиден, трябва да се гласува за поне един кмет в категория.

В края на гласуването си, потребителят ще получи известие на основния екран, в което ще пише за кои общини и категории е гласувал. Ще бъде възможна промяна на гласа, преди натискането на последния бутон "Гласувай".

След като даде окончателно своя глас, всеки потребител ще бъде помолен да потвърди гласуването си чрез линк, който ще получи на посочен от него имейл. Там той ще може да види отново за кого точно е дал вота си.

При клик върху линка гласуването на един потребител се смята за приключило.

Гласовете, които не са потвърдени чрез имейл, няма да бъдат зачетени от системата. 

В момента платформата е в тестови период преди старта на гласуването на 22 октомври. 

Добавени коментари

КАМБИТОВ публикува:
16 Октомври 2018 | 10:57
АБЕ СПОКО,ЩЕ СИ Я КУПЯ!
наградиииииииии публикува:
16 Октомври 2018 | 08:23
номинации за крадливи кметове няма ли, за ебливи, за нещастни, за лъжливи и т.н.

Добавете Вашия коментар

TOP