Спират обществената поръчка за доставка на препарати за чумата

10 Август 2018 | 18:29
0 коментара
Общество

Възложената на компютърна фирма обществена поръчка за над 336 хиляди лева без ДДС за доставка на препарати за установяване на чума при дребните преживни животни ще бъде спряна. Това съобщи на извънредна пресконференция директорът на БАБХ Дамян Илиев.

Взетите до момента 8 хиляди проби ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави, като финансирането на тези изследвания ще бъде поето от Европейската комисия, съобщи БНР.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов заяви, че ще провери защо създадена преди месец компютърна фирма е била избрана от Агенцията по храните да достави препарат, с който да бъде диагностицирана чумата по овцете и козите. Обществената поръчка е за над 336 хиляди лева без ДДС. „Ако са направили такъв заход и такава работа, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да ви обещая, само да си взема телефона. Така че отговорът може да го получите до края на деня“, заяви премиерът.

Припомняме, че вчера стана ясно, че компютърна фирма ще доставя препарати за откриване на чумата по овцете. Обществената поръчка е на стойност над 330 000 лева. Въпросната компания е създадена в края на юни - около седмица, след като Агенцията по храните официално обяви, че е открито първото огнище на чума. Едноличен собственик на фирмата е 28-годишен мъж.

Капиталът й е 500 лева, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, „незабранени от закона". За участие в обществената поръчка е поканена само въпросната фирма. Бързите си действия Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) оправдава с „необходимостта от неотложно възлагане на поръчката”.

От БАБХ защитиха решението си с мотива, че "Глобул вижън 2018" е единствената фирма, която е представила пълномощно да регистрира и продава въпросните продукти. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP