Спешните повиквания на 112 вече ще стигат по-бързо до линейките

27 Септември 2018 | 14:29
0 коментара
Общество

С промяна в работата на спешния телефон 112 спешните обаждания ще стигат вече до операторите в Бърза помощ за около 10-15 секунди, а не както досега за 2-3 минути, каза заместник-здравният министър Бойко Пенков. Той обясни, че това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер в спешния телефон, който ще позволи да бъдат приемани до 3000 обаждания от един пост.

Куриозни сигнали на телефон 112 за спукан матрак, раждаща котка, салам... 
Освен това към системата за линейките ще бъдат интегрирани и спешните приемни отделения на големите болници. Така екипът на спешната помощ на място ще подава информация през системата към конкретно спешно отделение, за да е ясно какъв пациент ще бъде откаран. Сега няма такава възможност.

В по-далечна перспектива се обмисля да има и неотложни звена, които също да са интегрирани в тази система, но това ще се случи след обсъждане с лекарите, посочи Пенков.

Линейки закъснявали заради пациенти, на които не им се чакало пред лекарски кабинети

По повод 10-годишнината от създаването на тел. 112 у нас, сегашният му директор Цветомир Цеков обясни, че се работи над създаването на изцяло нова платформа, чрез която сигналите да бъдат подавани дори като видео. Освен това се очаква да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение също да подават сигнали.

Добавете Вашия коментар

TOP