Спецсъда гледа мярката на аптекарката С. Тюлекова от благоевградската онкоболница “Св. Мина”

06 Октомври 2018 | 09:24
3 коментара
Криминално

Днес изправят в Специализирания съд аптекарката от благоевградската онкоболница Светлана Тюлекова, задържана при акцията на ГДБОП за търговия с лекарства на раково болни в “Св. Мина”.

Делото срещу 58-годишната аптекарка за определяне на мярката за неотклонение е насрочено за 10.00 часа.

Припомняме, че аптекарката от благоевградската онкоболница Светлана Тюлекова е задържана при операцията на ГДБОП и Спецпрокуратурата и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с лекарства на раково болни. 58-годишната аптекарка е арестувана в четвъртък от антимафиотите да изнася ампули със скъпи лекарства, предназначени за болните. Илачите са изцяло внос от чужбина и не се продават в аптечната мрежа. Светлана Тюлекова ги е предавала срещу пари на посредник, който ги е предоставял на лицензирана фирма за реекспорт на лекарства.

Тя започнала работа в онкоболницата „Св. Мина“ през март 2015 г. на мястото на излязлата в майчинство Милка Николова, магистър фармацевт – началник на болничната аптека. След завръщането от отпуск на титулярката заместничката е оставена на работа с постоянен договор.

Разплитането на престъпната мрежа, печелила от лекарства на онкоболни хора, е станало след разследване, продължило няколко месеца, при което са използвани и специални разузнавателни средства. Разпитани са множество свидетели, сред които и онкоболни, благодарение на които е засечено разминаване между посещенията им в онкоболницата за вливания и медицинската книга, в която са изписани.

Общо седем души, сред които и двама лекари, са задържани за участие в организирана престъпна група за злоупотреба с лекарства след акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП в четвъртък в болниците “Свети Мина” в Благоевград и “Йоан Павел” в София. Това заяви зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Специализираната прокуратура. Той потвърди още, че единият от задържаните медици е управител на едно от двете проверени болнични заведения.

“Разследваме конкретни лица, които са извършили, така да се каже, лоши деяния, а не болници. Колегите са събрали информация за привличане като обвиняеми на 7 лица. Очаква се до края на деня да им бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Всичко това е търговия с живота на хората. Резултатът от това е, че се източва Здравната каса, търгува се със смърт. На гърба на човешките животи тези хора трупат доходи”, заяви прокурор Гешев и обясни, че схемата е подобна на случая с подсъдимия пред Специализирания наказателен съд за реекспорт на скъпи лекарства сириец Амир Мохамед ал Хусаини, но двете дела в случая нямат нищо общо.

Наблюдаващият досъдебното производство прокурор Лидия Манолова, която също взе участие в брифинга, обясни, че сред задържаните освен двамата лекари са един фармацевт и лица, които посредничат, организаторът на престъпната група, както и човекът, който е търгувал с фирма, имаща лиценз за реекспорт на лекарства.

Тя подчерта, че схемите, които към момента се разследват във връзка с настоящото досъдебно производство, са две. При първата – лекарства, които не могат да бъдат намерени в българската аптечна мрежа, се внасят у нас от чужбина и се предоставят на болниците с цел лекарите да вливат тези медикаменти на онкоболни хора. Прокуратурата обаче е установила случаи, при които е било документално записвано, че на болните е влято такова лекарство, но това на практика не се е случило.

Втората схема, за която прокуратурата е събрала доказателства, е във връзка с подмяна на такива скъпи лекарства от външни лица с помощта на лекари и медицински помощници от двете болници.

“Такава подмяна е ставала срещу големи суми пари. Предстои да се направи анализ на лекарствата, с които са били подменени. Съмненията са, че не са оригинални лекарства, а са такива, придобити по друг начин”, обясни прокурор Манолова и допълни, че в случая престъпната група е имала ръководител извън болниците, който е намирал лекари и посредници, които са осъществявали тези схеми.

“Фармацевтът, който е задържан, е от болницата в Благоевград, а лекарите са от болницата в София”, заяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.

Според зам. главния прокурор Иван Гешев в случаи като този трябва да се работи за превенция на такива престъпления. Тази задача обаче, според него, е на Министерството на здравеопазването. По думите му реекспортът на лекарства, който по документи обикновено е легална дейност, се е превърнал в практика през последните години.

“На процесуално-следствените действия са присъствали представители на Агенцията по лекарствата. Ще бъде направена и среща с представители на Министерството на здравеопазването, тъй като тук се касае за един системен проблем. Когато се намеси прокуратурата, тогава вече нещо се е случило, въпросът е да се вземат превантивни мерки, за да не се случва”, заяви Иван Гешев.

“В повечето случаи, а най-вероятно и в този, ще се окаже, че лекарствата са изнасяни за Европейския съюз. Разликата – цената на лекарствата в България и в ЕС. Каквото и да се каже обаче в момента, ще е спекулация. Факт е, че е застрашен животът на граждани, които са онкоболни. Обикновено при такива схеми, поне по документи, износът е легален“, допълни зам. главният прокурор.

Телефонът на Светлана Тюлекова вчера беше изключен. По думите на нейния брат Дмитрий Тюлеков, който също е аптекар и бивш шеф на Регионалното сдружение на фармацевтите, телефонът на сестра му е развален, а тя била на семинар в Боровец. Според запознати аптекарката имала слабост към хазарта, търкала често лотарийни билети. Мъжът й Христо Разсолков е починал, той е бил полицай.

Управителят на онкоболницата д-р Георги Георгиев е разпитан като свидетел по случая. Нито той, нито който и да е друг лекар имат съпричастност към нелегалната търговия с лекарства, предназначени за раково болни, заяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова. Медикаментите, които е изнасяла за нелегална търговия, са стрували по 1500 лв., 5000 лв. и 6000 лв. Аптекарката е получавала солиден процент от посредника, данните са, че търговията е процъфтявала доста време, но на този етап обвинението е за периода от май 2017 г. до 4 октомври 2018 г.

„Всичко, което ми бе поискано като документация от разследващите от ГДБОП, съм предоставил. За мен в момента най-важното е да осигуря един нормален ритъм на работа на болницата и обгрижване на пациентите. В личен план съм спокоен, съвестта ми е чиста”, заяви управителят на онкоболницата „Св. Мина“ в Благоевград д-р Георги Георгиев.

Вчера той беше на работното си място и изглеждаше видимо спокоен след внезапната проверка на антимафиотите в четвъртък. „Служителите на ГДБОП се легитимираха, държаха се много интелигентно, нямаше напрежение, оказахме им пълно съдействие. Проверката продължи докъм 20 часа, след което се прибрахме вкъщи“, добави болничният шеф.

„Аз контролирам дейността на аптеката в болницата и до момента не съм имал подозрение за някакви злоупотреби, но в крайна сметка разследващите органи ще се произнесат. Очевидно има нещо нередно, очаквам резултатите от проверката. Ако има някакво криминално деяние, виновният ще си понесе отговорността”, заяви д-р Георгиев.

Вчера Светла Тюлекова не дошла на работа и не вдигала телефона си. „Явно е задържана. На мен никой не ми е казал нищо. Дори не ми е минавало през ума, че някой лекар може да прави вливания на физиологични разтвори, в които няма лекарства, на пациент“, категоричен бе д-р Георгиев.

Болничният шеф няма притеснения дали управленският му договор с община Благоевград ще бъде подновен. Тригодишният му мандат е изтекъл де факто на 14 септември. „Общината ще прецени дали ще продължи договора с мен, или ще определи друг управител. По време на моя мандат съм информирал собственика на здравното заведение за текущи проблеми. Имаме задължения, натрупани от просрочени плащания към доставчиците, но проблем с лекарствата няма. Стремил съм се да направя всичко, което е по силите ми като управител. Не се безпокоя за бъдещето на болницата, тя си има своето място”, заключи д-р Георгиев.

По официални данни за 2017 г. Здравната каса е платила 3.3 млн. лв., а от началото на 2018 г. до момента изплатените средства са 2,8 млн. лв.Струма

Добавени коментари

SS публикува:
06 Октомври 2018 | 17:15
НЕ НАРОД А МЪРША ! Е КАЗАЛ ПОЕТА ПРЕДИ 100 ГОДИНИ .
НИКОЙ публикува:
06 Октомври 2018 | 13:46
Дано има господ.
Потърпевш публикува:
06 Октомври 2018 | 09:38
Защо не публикувате и снимка на тази жена? Защо я криете? Качете я на всички сайтове да видят близките на загиналите защо не са оздравяли?

Добавете Вашия коментар

TOP