Спад на туристите в Банско и Добринище, бизнеса разчита само на уикендите

08 Юли 2020 | 05:19
0 коментара
Общество

Бавен и труден старт на летния сезон отчитат от бизнеса в Банско. Туристите са малко, а предвид пандемията от коронавирус в световен мащаб чужденци липсват изцяло. В момента бизнесът в Банско разчита основно на уикендите, когато се наблюдава леко раздвижване, но в сравнение с минали години туристите са в пъти по-малко.

Все още остават затворени повечето хотели и заведения. Към момента са отворили врати по-големите, но и там заетостта е много по-малка в сравнение с предходни години. В първия делничен ден вчера пешеходната улица „Пирин“ бе пуста. Поетапно започнаха да отварят и магазините, които традиционно работят целогодишно, но и в тях посетителите се броят на пръсти, а зад щандовете са основно собствениците.

„През седмицата няма никого. По улицата сме само ние, които сме на работа. След дългия престой сега все още продължава да е тежко за нас и за съжаление това лято се очертава като най-трудното досега. Не е тайна, че основните туристи в Банско са чужденците, а сега тях ги няма. Не е тайна и че хората в България са с ограничени финансови средства към момента. Ние не можем да разчитаме на местните, тъй като тук заетостта е основно в областта на туризма”.

Изразходваните отпуски заради извънредното положение и безработицата, довела до намаляване на бюджетите в много български семейства, са основните причини за значителното намаляване на туристопотока, отчитат от бизнеса в Банско. От там признаха, че в делниците почти няма туристи, а уикендите са още много слаби.
„Събота и неделя се наблюдаваше леко раздвижване, но все още е много слабо. Имайки предвид, че много хора изразходваха отпуските си, вероятно това лято ще разчитаме на уикенд туризъм. Все още са малко хотелите, които са отворени, и това са предимно висококатегорийните. Отвориха и по-големите заведения, но много други въобще не са започнали работа“, каза Зорка Тумбакиева, секретар на Сдружението на туристическия бизнес в Банско.

От местния бизнес обмислят да се включат в културния календар на Банско с различни мероприятия с цел да привлекат вниманието на туристите. Първоначалната идея е да възродят т.нар. Празници на разкръстиците (кръстовища) – малко позабравени традиции от миналото, когато местните са се събирали на различни места, играли са хоро, забавлявали се с различни игри. Детайлите тепърва ще се уточняват. Засега се обмисля да се направи опит да се възродят тези празници, като в тях ще се включат самодейни състави от Банско. Обмисля се и представяне на банската кухня с типичните за града стари ястия.
От близкия град Добринище и хижите в Пирин също отчитат доста по-ниска заетост в сравнение с предходните години.

„Имаме хора, но все още са малко, туризмът не е тръгнал активно. Занапред има резервации, но на този етап са доста рехави и незадоволителни. В сравнение със същия период на миналата година спадът е може би с над 50%. Около 30% са резервациите ни за юли и август, което може да се каже, че е много слабо. В момента имаме спонтанни резервации от днес за утре. Отдавам това най-вече на безработицата. Ние имахме закупени ваучери, които ги анулираха, тъй като хората са съкратени от работа. Много хора се въздържат от почивки, тъй като се притесняват за бъдещето си и дали няма да останат без работа”, коментира старшият администратор на хотел „Добринище” Хаджиева, която се занимава и с резервациите на хижите. Тя уточни, че и в самия град към момента няма много туристи.
Надеждите на всички са, че със старта на културните мероприятия в Банско и Добринище ще се раздвижи и туризмът.
ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP