Сондажи на ГП Е-79 в Кресненското дефиле заради ЛОТ-3.2. от АМ „Струма”

06 Ноември 2015 | 09:19
0 коментара
Общество
Сондажи на ГП Е-79 в Кресненското дефиле заради ЛОТ-3.2. от АМ  Струма”

Сондажи се извършват край ГП Е-79 в Кресненското дефиле като част от проектът, по който ще се строи ЛОТ-3.2. от АМ „Струма”.

От няколко дни фирми извършват сондажи край Е-79, дълбочината им е 20-30 метра, целта им е да се проучи основата, както под бъдещите пътни съоръжения, така и под самото трасе на автомагистралата. „Проучванията се извършват по цялото трасе на ЛОТ-а, който ще минава през дефилето, зададени са местата на сондажите и дълбочините”, обясниха сондьорите.

Според тях сондажите се извършват там, където ще стъпят основите на мостовете и виадуктите, чрез които ще преминава най-сложния участък от Автомагистрала „Струма”. Сондират се хоризонтално както страничните крайпътните скални скатове, така й вертикално край самото трасе на Е-79. Сондажите в скатовете се извършват на няколко места в първата част на дефилето, а вертикалните-на входа откъм с. Крупник и при разклона за Стара Кресна.

До края на годината трябва да стане ясно как бъдещата магистрала ще премине през Креснеското дефиле, след като отпадна вариантът за един 15-километров тунел. На този етап е ясно, че магистралата ще бъде изградена на няколко нива чрез система от мостове, виадукти и тунели.

ЛОТ-3 е разделен на три подучастъка: 3.1., от Благоевград до с. Крупник, 3.2. е най-сложният, преминавайки през Креснеското дефиле. Последният-3.3. е от град Кресна до Сандански. До сега са изградени ЛОТ 1 и 2, от Перник до Благоевград, и четири-от санданското село Демяница до ГКПП „Кулата-Промахон”. Първата копка на подлотовете 3.1. и 3.3. е в началото на следващата година, като изпълнителите им вече са избрани.

До края на годината трябва да бъде избран и проектът за най-сложния участък-през дефилето. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP