Снежана Стоименова: Водим сериозни разговори за предприемане на мерки по опазване на кестеновите гори в село Брежани

16 Август 2016 | 14:02
0 коментара
Общество
Снежана Стоименова: Водим сериозни разговори за предприемане на мерки по опазване на кестеновите гори в село Брежани

Снежана Стоименова, член на сдружение „Хора и традиции“ – село Брежани в интервю за  „Фокус“ , относно проблемите на брежанския кестен и възможностите за неговото опазване като вид.


Фокус: Г-жо Стоименова, в предишни наши разговори споменахте, че през последните месеци активно се борите за запазване на кестеновите гори, край село Брежани. Каква е обстановката към днешна дата и успяхте ли да постигнете някакви конкретни резултати?


Снежана Стоименова: Все още нямаме постигнати конкретни резултати, но водим много сериозни разговори с директора на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, с инж. Костадин Касапов, който е директор на Държавно горски стопанство – Симитли. Искрено се надяваме, че нашите идеи ще намерят отзвук и сред Национален парк „Пирин“. Съдбата на кестеновите гори е приоритет на нашето сдружение и за това бихме желали това да е така и за всички държавни институции, които са отговорни за опазването на биоразнообразието в региона на Югозападна България. За радост ние срещнахме невероятното и професионално отношение от страна на г-н Дамянов и г-н Касапов. Нашите идеи за срещи, за общи действия с тях са стари, но сега поставяме началото на конкретни стъпки, с които евентуално да съхраним и направим нова семенна база и развием кестеновото богатство на село Брежани. 


Фокус: В какво отношение бихте желали да си партнирате с Югозападно държавно предприятие?


Снежана Стоименова: Това, което искаме от тях е професионална оценка на състоянието на кестеновите гори. Интересува ни колко от тях са заразени, има ли здрави и от колко от тях може вземем семена, за да направим семенна база. След това искаме да се възползваме от това, че те имат технологични центрове и семенни бази на професионално ниво, където ще може да създадем съответните фиданки. Най-хубавият етап ще бъде когато може да вземем фиданки, чиито произход е брежанския кестен като семе и вече да започнем засаждането на гори. Мога да кажа, че ударихме на камък по отношение на земите, в които да направим това. Имам предвид все още нямаме предоставени общински земи, за да може да кандидатстваме по някоя от програмите с помощта на които ще съхраним и запазим това богатство, но ние не се отказваме, както не се отказва и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и въобще хората, които ни помагат в тази наша идея. Та, това което искам да отбележа е, че ако отново имаме проблеми по отношение на общинските земи бихме могли заедно с помощта на Югозападно държавно предприятие и Горско стопанство – Симитли, както и с доброволен труд от жителите на село Брежани да засадим нови кестенови плантации. 


Фокус: А всъщност, кои са най-големите проблеми по отношение на самите кестенови гори и дървета? Какво се случва с тях и защо част от тях загиват?


Снежана Стоименова: Кестените са, както казва един от големите капацитети в областта на биоразнообразието г-н Иван Янев от Югозападно държавно предприятие, те са подложени на изключително голям брулене. От една страна това правят хората, от друга страна семената им се събират и те не могат да се разпространяват. От трета страна животните също оказват влияние върху кестеновите насаждения. Не на последно място кестените боледуват от рак по кората на растението и те съхнат. За съжаление смятам, че липсва грижа и няма държавна политика по отношение на съхраняването на брежанския кестен и въобще на кестените като цяло. Имаше някъде една справка, която я прочетох, но аз не съм специалист и не бих си позволила да взимам думата на професионалистите, че някога в България са се произвеждали хиляди тонове кестени, а сега много по-малко. Тоест, нашето сдружение се старае да привлече вниманието към това уникално природно богатство, което би могло да бъде и финансово изгодна инвестиция. Радваме се, че г-н Дамянов и г-н Касапов, които са професионалисти и за тях това е признанието им, а за нас не е, но ние също искаме да съхраним това уникално богатство, прегърнаха нашата идея. В рамките на седмица разговори инж. Дамянов ни обща да бъдат предприети конкретни действия, за се вкара кестена в техните семенни бази. За нас това ще бъде едно изключително постижение, защото това е много добра стъпква в посока на това държавните институции, заедно с неправителствените организации, заедно с Община Симитли, заедно с кметството в Брежани да направим конкретни стъпки, а не само да говорим и популяризираме този уникален и невероятен продукт, какъвто е брежанския кестен. Всичко това ще покаже ангажираността на всички ни в посока на това да го съхраним. 


Фокус: Какво Ви даде тласък да започнете тази кампания за съхранението на брежанския кестен?


Снежана Стоименова: Много кураж ни даде съответно идеята и ръката, която ни протегна евродепутата г-н Неков, който ни покани и с който направихме няколко предварителни срещи с неговия екип. Той е започнал една страхотна инициатива за защита на българския вкус и сертифицирането на уникалните български продукти. Това даде крила на нашето сдружение, защото някоя е забелязал нашите идеи, че трябва да се уповаваме на хилядолетните български продукти и сортове, които са уникални и които биха могли да получат европейските сертификат, но и да се превърнат в доходоносна инициатива за хората в селото и въобще за институциите, които се занимават с този проблем. Второто нещо, което е изключително важно за нас като сдружение е, че вече сме предприели и конкретни стъпки за създаването на асоциация на производителите и търговците на брежанския кестен. Тя ще бъде много добре и чрез нея, ние ще се опитаме като сдружение да обединим частните земи, тоест да привлечем собственици на земи, които биха искали и които имат възможност да инвестират в този уникален брежански продукт. Това което правим е да използваме всички възможни вратички, за да съхраним този продукт, това невероятно богатство, което ние е дала от хилядолетия нашата земя и което по никакъв начин не искаме да се загуби и да си отиде така, защото ние сме имали немарливо отношение към него. От сега мога да ви кажа и това, че се готвим за фестивала на брежанския кестен, който ще се проведе на 15 октомври. Тогава за поредна година ще организираме празник на брежанския кестен, в който всички ще могат да опитат вкуса на този кестен, който гарниран с вино, с хоро и с хубава брежанска песен може да създаде хубаво настроение и да зареди човек с положителни емоции. Много ще се радваме хората да дойдат, защото този малък празник в едно малко село показва, че сме горди българи в една прекрасна земя, която е богата на уникални продукти, които трябва да съхраняваме, развиваме и обичаме. 

Добавете Вашия коментар

TOP