Снежана Стоименова: Откриваме „Празник на брежанския кестен“ с уникална 50 метрова кулинарна изложба

15 Октомври 2016 | 09:46
1 коментара
Общество
Снежана Стоименова: Откриваме  Празник на брежанския кестен  с уникална 50 метрова кулинарна изложба

Откриваме „Празник на брежанския кестен“ с уникална 50 метрова кулинарна изложба. Това каза Снежана Стоименова, заместник – председател на сдружение „Хора и традиции“, което е организатор на събитието, с подкрепата на читалището и кметството в село Брежани и със съдействието на кмета на Община Симитли Апостол Апостолов.

По думите й официалното начало на събитието ще бъде поставено в 11.00 часа на площада в населеното място, където дамите от село Брежани и град Делчево, Република Македония, ще представят изложба с приготвени от тях традиционни ястия. 
„Ще има много ястия с кестени, традиционни баници, питки, качамак, мътеница. Хубавото на тази кулинарна изложба е, че дава възможността да се види съхранената автентична рецепта и така тя има своето послание. Очакваме много гости на празника, очакваме представители на Европейския парламент. Традиционно на празника идва и целият екип на г-н Апостол Апостолов, много наши приятели. Ще дойдат и представители на Слоу фуудс, като това е една от стъпките, за да може да станем членове на организацията. В концертната програма пък ще има място за брежанските ни баби, които ще представят традиционното ни пеене, което е много интересно“, добави още Стоименова. 
Тя коментира, че ще се представи и детската певческа група на Брежани.

„Ангелогласната брежанка Соня Ковачка, възпитаничка на НХГ Благоевград, ще изпее новите си песни. Фолклорен ансамбъл Веселие с ръководители Калина и Любомир Марянски ще демонстрират красотата на младостта на Симитли, а ансамбълът при КУД Гоце Делчев от гр. Делчево, Р Македония, ще представят автентичната стара македонска сватба с песен, танц и ритуали. Гост на празника е любимата Румяна Попова, която заедно с нейния оркестър на живо ще вдигне площада на хоро. Искам да кажа и това, че 30 брежански носии ще грейнат върху 20 жени и 10 мъже на Седмия празник на брежанския кестен в село Брежани“, допълни Стоименова.

Тя заяви, че носиите са изработени от сдружение „Хора и традиции“ по проект от Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония. 

Добавени коментари

Ани Станинска публикува:
15 Октомври 2016 | 15:42
Браво Снеже ти си невероятен организатор.

Добавете Вашия коментар

TOP