Сметна палата на Кипър е алармирала преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания "Олимпик", твърди БНР, позовавайки се на свой кореспондент в страната.

Председателят на Палатата посочва, че още през 2015 г. кипърската институция е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016 година, когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС - познат като "Платежоспособност 2".

Заради проблеми с капиталовата адекватност "Олимпик” не е в състояние да отговори на изискванията на "Платежоспособност II”, бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година.

В него одиторът констатира, че не е било възможно да се съберат доказателства заналичието на активи, с които компанията да удовлетвори новите критерии за функционирането на застрахователните дружества. Спорното финансиране е на обща стойност от около 210 млн. евро и включва инвестиции в имот и в  друго дъщерно дружество, корпоративни облигации и пари в брой.

Всички процедури в случай на неплатежоспособност на застрахователно дружество с оглед на защитата на застрахованите лица са извършени в установените от закона срокове, подчерта в съобщение кипърската Служба за контрол назастрахователните компании.

"Олимпик" в кипърските медии

Фалитът на застрахователната фирма "Олимпик“, която подложи на изпитание отношенията между Кипър и България, можеше да бъде избегната, стига надзорният орган на кипърския застрахователен сектор да беше изпълнил задълженията си по-стриктно, пише електронното издание на кипърския ежедневник Cyprus Mail.

Документи, с които Cyprus Mail се сдоби, разкриват че собственикът на компанията е имал противоречива репутация, в най-добрия случай, като резултат от начина и вида на компаниите, които е управлявал, докато "Олимпик“ е имала натрупани искове, които надхвърлят почти четири пъти годишния оборот.

Диего Гонсалес Алонсо, испански гражданин и собственик на базираната в Люксембург компания-майка на "Олимпик“, "Хиспакол“, е бил назован в изявление от юни 2015 година издадено от испанската Национална комисия за фондовите пазар, която контролира финансовите пазари в иберийската страна, предупреждавайки инвеститорите за дейностите на компанията му.

В България, където компанията има 9% пазарен дял и около 200 000 застрахователни полици издадени на шофьори, "Олимпик“ е изправена през 9 500 иска на стойност 28.5 милиона евро. Въпросът кой е отговорен за тези искове нарани двустранните отношения и българските власти поискаха от Кипър да платят сметката.

В свое разследване, NOVA твърди, че след "Олимпик" и други компании работят на минус.

Според застрахователи темповете на изплащане на застраховки в последно време са много високи. 

Анализ на Комисията за финансов надзор за миналата година съобщава, че в сектора има недостиг от 60 милиона лева. Той обаче се покривал успешно от други по-печеливши застраховки.

Към края на 2017 г. на пазара на застраховките "Гражданска отговорност" има две компании, различни от "Олимпик”, които работят на минус. Едната е получила приходи за над 9 млн. лв., а в същото време е изплатила суми по полици от 16 милиона. Разликата е минус от 7 млн.

Друга фирма, която работи на загуба в перото на застраховките "Гражданска отговорност", получава приход от 155 хиляди, а изплаща близо 300 хиляди.

За да се балансира секторът, експертите препоръчват два варианта: или общо поскъпване на този вид застраховки, или спешно въвеждане на системата "бонус-малус”.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че въпросът и с "Олимпик", и с Трговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя.

Тук вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, заяви президентът Румен Радев.

Президентът каза, че става въпрос за абдикация от отговорност.

МВР започна да преустановява гратисния период за налагане на глоби на водачи, без валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност“, като от днес вече глобява застрахованите в "Олимпик", които не са сключили договор с друг застраховател. 

Министерство на вътрешните работи даде пет дневен толеранс на водачите с прекратената застраховка "Гражданска отговорност“ във връзка с възникналия проблем със застрахователната кипърска компания.

От МВР припомнят, че съгласно Закона за движение по пътищата при подобни нарушения се налагат принудителни административни мерки – вземане на книжка и спиране на колата от движение до представянето на документ за платена застраховка.