Слънце, облаци и дъжд в Югозапада

10 Юли 2018 | 02:48
0 коментара
Общество

Не се очаква трайно стабилизиране на метеорологичната обстановка, валежите продължават през юли. Това прогнозира пред радио „Фокус” дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) Красимир Стоев.

Той уточни, че поройните дъждове на целия Балкански полуостров се дължат на създалата се трайна атмосферна циркулация над Европа през изминалите седмици. 

И във вторник в Централна България ще вали и гърми. Жълт код за дъждове и бури е обявен за осем области на страната. Денят ще бъде с ниски температури.

След като през юни на места падна два пъти повече дъжд от нормалното, и юли започна по същия начин. 

От сряда слънцето най-накрая ще се завърне над страната, а с него ще дойде и бързо повишение на температурите. Още в четвъртък на много места се очакват стойности над 30 градуса.

В средата на седмицата и по Черноморието вече ще стане подходящо за плаж и живакът в термометрите ще скочи до 30 градуса.

Към края на седмицата ще има и облаци, и слънце, но валежите ще са краткотрайни и на по-малко места.

В петък и събота температурите там ще достигат 33 - 34 градуса.

Дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) Красимир Стоев смята, че опасността от наводнения се увеличава заради постоянните превалявания.

„Има голямо преовлажнение на почвата и тези количества например във Велико Търново вече са преизпълнили месечните норми, а все още е 9 юли. Всички валежи оттук нататък не могат да бъдат поети от почвата, което представлява голяма опасност за наводнения”, обясни Стоев.

По думите му от сряда ще започне относително временно стабилизиране на въздушната маса с по-слаби превалявания. Към края на работната седмица ни очакват на места температури до 32-34 градуса, но през почивните дни отново ще нахлуе хладен въздух от Северозапад, с който ниските температури и валежите ще се запазят. Стоев уточни, че трайна промяна в синоптичната обстановка в Европа не се очаква.

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев пък съобщи, че язовир „Кочиово“ не е прелял, въпреки високите нива на водите.

„Той спокойно си прелива през преливника – не е прелял през стена, не я е скъсал. Излива се през преливника, минава през дерето, влива се в „Джаков мост”. Вчера се създаде излишна истерия – беше написано, че движението е ограничено заради прелял язовир и хората очакваха магистралата да е залята и непроходима. Този проблем не е от вчера – все пак язовирите са правени през 60-те години, но се ремонтират постоянно, дори в момента са в ремонт“, коментира Илиев и добави, че през последния месец в Ихтиман има валежи почти всеки ден.

Заради интензивните дъждове и в следващите дни има опасност от наводнения почти навсякъде, с изключение на Черноморския басейн.

Във Великотърновско започна спешно отводняване в района на жп линията край село Джулюница. Там, заради обилните валежи и оттичането на водите, беше частично залята жп линията и около 50 метра от пътя за село Бряговица. Главният път София - Варна не беше застрашен от наводняване.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP