Случаят „Фарма Петра“ се разплита в храма на Темида в Благоевград! Екскметът на Петрич Вельо Илиев проговори в съда

24 Октомври 2017 | 13:45
0 коментара
Общество

Съдът даде ход на делото срещу екскмета на Петрич Вельо Илиев и бившия главен счетоводител на общината Младен Пильоков за длъжностно престъпление по случая с „Фарма Петра“.

Двамата са обвинени, че при отпускане на лекарства и лекарствени продукти на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали не са изпълнили служебните си задължения и проявили умишлена безстопанственост, в резултат на което били нанесени щети на общината в особено големи размери – 1 117 697,81 лв., като случаят е особено тежък. 81 тома от делото, половината от които са документи, вчера бяха докарани с количка в съдебната зала на Окръжен съд – Благоевград. Прокурор Весела Стоилова, която изготви обвинителния акт от 1700 страници, ще бъде подпомагана от колегата си Ивайло Филипов. Защитата поиска делото да бъде прекратено и върнато за втори ремонт в прокуратурата, тъй като откритите от тях съществени процесуални нарушения не са отстранени. „Къде точно в длъжностната характеристика на гл. счетоводител е вменено, че трябва да проверява реквизитите на рецептите, за да се приеме, че е допуснал умишлена безстопанственост? Прокуратурата посочва хиляди рецепти, в някои липсвало наименование на общината и трябвало да се изключат?! Къде това фигурира като задължение на М. Пильоков, който се ръководи основно от Закона за счетоводството? Няма такова задължение. Не разбираме в какво сме обвинени, за да се защитим“, заяви адвокат Красимир Дуков.

Адвокат Ангел Рашев настоя делото срещу Вельо Илиев да бъде прекратено, тъй като по обвинението, че не е провел обществена поръчка за доставка на лекарствата, са издадени наказателни постановления, които са отменени от съда, и не може да бъде съден два пъти за едно и също нещо.

Тричленният съдебен състав, председателстван от Татяна Андонова, реши, че обвинителният акт е прецизиран и с уговорката, че по отношение на искането за прекратяването му спрямо екскмета на Петрич ще се произнесе след събиране на допълнителни доказателства, даде ход на делото.

След съгласието на защитата да не се чете обвинителният акт в цялост двамата подсъдими дадоха кратки обяснения.

„Не се чувствам виновен. Аз съм избран мажоритарно, като един кмет не е длъжен да разбира от всичко, може дори да няма образование. Затова има екип със заместници и главен секретар, на които съм делегирал права. Моята работа не е да седя по 8 часа в кабинета си, Петрич е голяма община с 56 села и 46 кметове, които трябва да обиколя, имал съм служебни ангажименти в Благоевград и София. Провеждането на обществените поръчки е обсъждано на оперативки, тъй като е ясно какво предстои за годината. В случая за общинската фирма „Фарма Петра“ експертите ни обясниха, че не се налага обществена поръчка за лекарствата, тъй като освен в нея се изплащат и от други аптеки”, каза Вельо Илиев, който сега е изпълнителен директор на държавната фирма „Екоинженеринг-РМ” ЕООД.

Бившият главен счетоводител Младен Пильоков, който е обвинен в занижен контрол, заяви: „Един отговаряше за разходите, друг за приходите, трети за европейските средства, имаше бюджетар. Понякога се е налагало и аз да изготвям платежно след проверка в списъка на правоимащите лица, изготвен от Военното окръжие на В. Търново. Ветераните от войните от Петрич ги знаем, сред тях има мои учители. Това са възрастни хора, които са на легло и не могат да дойдат до общината, но идват техни близки, които представят лична карта и фактура. Плащанията ставаха на база сключен договор през 2007 г. между общината и общинската фирма „Фарма Петра“ ЕАД. Средствата за лекарства бяха изплащани от общината на правоимащите лица след проверка на фактурите, като всяко тримесечие е изпращана справка в Министерство на финансите, от което впоследствие са им привеждали парите обратно. Аз проверявах фактурите дали отговарят на платежното и се подписвах. Само с моя подпис нямаше как да стане плащане, платежното минаваше обикновено през зам. кмета по финансовата част и отиваше за подпис при кмета. Разговаряли сме и с представители на финансовото министерство и оттам никога не сме имали проблем”, обясни финансистът.

На въпрос на прокурора как така годишните пари за лекарствата от 2006 г. до 2011 г. прогресивно започват да растат от 7500 лв. до 300 000 лв., той заяви, че не може да прогнозира кога и от какви болести някой ще се разболее, както и какви лекарства да употребява, тъй като затова има контролни органи като РЦЗ и общинското звено по здравеопазване.

След обясненията им бяха разпитани първата серия от общо 61 свидетели. Делото продължава днес.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP