След часове дебати и скандали съветниците от Кресна решиха: На 22 декември жителите да решат приемат ли увеличение на водата

04 Ноември 2017 | 17:47
0 коментара
Общество

Горещ дебат с прескачане на искри и остри политически квалификации предизвика очаквано на вчерашната сесия в Кресна предложението на местното ВиК да се повиши с 50% цената на водата за питейни и битови нужди и за отходните води за периода от 2018 до 2021 година. Точката бе шеста в дневния ред, но набързо бе трансформирана в първа и отне почти цялото време на сесията.

Управителят на общинското водно дружество Йордан Лазаров мотивира внесеното от него искането с аргументите, че се налага инвестиране във ВиК мрежата, а и поради нараснали разходи по поддържането на системата заради постоянно поскъпващите цени на необходимите материали. Той обясни още, че сегашната цена на водата не е била променяна от 2007 година.

Част от съветниците поискаха допълнителни разяснения от управителя, за да стане ясно какво конкретно налага увеличението да е точно 50%. От обясненията му се разбра, че дружеството е в процес на инвестиране в подобрения в мрежата и това трябвало да продължи. Налагало се и изплащане на допълнителни разходи по издръжката на водопроводите в Стара Кресна и Ощава.

Обясненията на управителя не се оказаха убедителни и започнаха стълкновения между съветниците по политически групи, като за това повлия и декларацията на групата от ГЕРБ, с която категорично отхвърлят предлаганото увеличение.
От опонентите им полетяха квалификации, че декларацията е политическа демагогия. Бе изтъкнато, че във водната асоциация цената на водата е над 2 лв. за кубик, а в Кресна дори и с предлаганото увеличение от 50% тя няма да е повече от 60 стотинки.
Бившият общински кмет Илиян Кръстев, който е съветник в настоящия ОбС, каза, че ВиК има право да внася предложения, включително и по увеличение на цените, но е трябвало да направи по-пълна обосновка. Благой Петров пък защити предлаганото увеличение с мотива, че тези, които ползват вода само за питейни и битови нужни, леко ще почувстват това и ще касае повече тези, които ползват такива води за поливки на земеделски култури.

Водачът на групата от ГЕРБ Георги Георгиев бе категоричен, че трябва да се отхвърли предлаганото увеличение и че този проблем ще трябва да се реши не от общинските съветници, а от работодателите им, т.е. гражданството на община Кресна. Колегата му Милчо Караджов, който е бивш шеф на ВиК, пък поиска управителят на водното дружество да излезе с обстоен доклад пред хората за състоянието на дружеството.

Подкрепа в това отношение намери и от Емил Божинов, съветник от ГЕРБ, който подхвърли закачливо, че в последните инвестиции във ВиК мрежата в Кресна ставало на избираеми улици за печелене на гласове от бъдещи избори.

Съветникът Кирил Лазаров също се оказа в лагера на съветниците, които не приемат увеличението на цените. Той бил правил няколко срещи с граждани, но всички според него били против. Доста бяха искрите, припламващи най-вече между групите на ГЕРБ и БСП. В защита на герберите застана новият им лидер Валя Таскова, съветничка от бившия парламент на Кресна, която настоя не Общинският съвет, а гражданството да се произнесе по проблема.

След сблъсъците, които като че ли нямаха край, се стигна до пауза с предложение да се спрат обсъжданията. В крайна сметка бе взето решение да се организира допитване с гражданството на тема „Цената на водата“, което ще е на 22 декември.
Всички други точки в дневния ред на ОбС – Кресна, които бяха около 20, бяха приети безпроблемно за по-малко от 1 час.

Добавете Вашия коментар

TOP