След 4-годишна битка разрешиха на живеещите в старинния квартал на Банско да си паркират колите пред къщите

29 Октомври 2020 | 17:48
1 коментара
Общество

След четири години борба, жалби до институции и сигнали до медии живущите в старинния квартал в Банско получиха право при необходимост да паркират автомобилите си на определени места. Нова заповед на кмета на общината Иван Кадев дава възможност на живущите в стария квартал да паркират автомобилите си свободно на определени за целта места. Около 50 паркоместа са определени за престой, но те са единствено и само за живущите в старинния квартал, и то при издаден пропуск от общината. При злоупотреби от страна на живущите пропускът ще им бъде отнеман.

Свободен достъп ще имат още автомобилите със специален режим на управление, на Домашния социален патронаж при изпълнение на служебните им задължения, автомобили на дружества със сключени договори с община Банско за поддръжка на улици, улично осветление и т.н., както и контролните автомобили към местната администрация.

За всички останали остава в сила забраната за спиране, паркиране и преминаване през улиците на старинния квартал.

За лицата, извършващи търговска дейност, са осигурени два часови интервала, през които могат да зареждат и обслужват обектите си. Това е времето от 8:00 до 11:30 часа и от 14:00 до 16:30 часа.

Припомняме, че преди близо две години живущите в стария квартал в Банско бяха изправени на нокти заради масови глоби, налагани им за неправилно паркиране пред домовете им.

Проблемът произхождаше от стара заповед на бившия кмет на община Банско Георги Икономов от 2016 година, с която се забраняваше спирането, паркирането и домуването на автомобили в стария град, а за живущите бе разрешено само преминаването, което ги задължаваше да вкарват незабавно автомобилите си в гараж, независимо от времето на престой. След масовите глоби се зароди напрежение, а живущите събраха подписка и поискаха от тогавашната управа преразглеждане на Наредба №1 на ОбС в частта за обезпечаване на обществения ред и контрол на движението на територията на град Банско и намиране на компромисно решение по казуса. Наредбата така и не бе променена тогава.в.Струма

Добавени коментари

Аз съм бурята! публикува:
29 Октомври 2020 | 21:32
Моят тълковен речник Селска пръчка Обиден израз за обозначаване на мъж или жена, който е много прост, селяндур (не селянин – различни понятия са!), нагъл кариерист (сега ги наричат амбициозни, което си е същото!), неграмотен, некомпетентен, глупак и т.н. Произлиза от използвания в миналото епитет „тояга“ – нещо, което е негодно или с много ниско качество. Градският фолклор го преобразува в „пръчка“, защото той „не е дорасъл дори до тояга“, а комбинацията „селска пръчка“ е превъзходната степен на обидната квалификация. Та такива сте вие за мен, да си знаете. Мдаааа ...

Добавете Вашия коментар

TOP