Симитлия-Древната земя на кукерите - фактор в културното наследство на цяла европа

14 Януари 2018 | 17:48
0 коментара
Общество
Когато земята под теб се разтърси, когато стотици хлопки, чанове и звънци задрънчат като един, когато всичко изглежда по-българско- тогава ще разбереш, че си в Симитли. Усещания, емоции, традиции, обичаи, щастливи хора, обичащи българщината, ще усетиш само тук в – Симитлия- Древната земя на кукерите.
 
Най- великото усещане, тътен от говора на хиляди пазители на традициите, можеш да усетиш само при нас. Театър без режисура, хиляди ентусиазирани родолюбци и още толкова щастливи наблюдатели- това можеш да видиш само при нас в Симитлия- Древната земя на кукерите.
 
15-годишна традиция пазена от бебета, малки деца, бащи, майки, баби и дядовци отново бе спазена вчера на най-грандиозното шоу на кукерските и маскарадни игри- Симитлия- Древната земя на кукерите. Над 10 -часово шоу сътвориха уникални кукери и бабугери от цялата страна и Република Македония.
 
33 групи се съревноваваха, но и показаха по най- човешкия начин, колко е хубаво, когато сме заедно. Всяка група имаше свои персонажи, които са неизменна част от дефилето. Интересните моменти едва ли могат да се изброят лесно, но правеха невероятно впечатление:
 
 Различните кукери от  Ямболско, редовни и много харесвани участници във фестивала, „стоплиха” публиката с ритуал по посрещането на пролетта. Хлопките на мъжете в групата силно разтърсват земята в Симитли с мъжко хоро. Много големите приятели на фестивала Карлово и Калофер също не пропуснаха да дойдат на юбилейното издание на фестивала.
 
Пернишките кукери, пременени в разноцветни парцаливи костюми, с маски с много пера и огромни хлопки, показаха традициите в Пернишкия край.
 
Арапи с черни маски и рога от кв. „Поляните” от Петрич гониха злите сили в Симитли. А „Веселяци” също от Петрич зашеметиха публиката с русалийски танц, най- многобройната гостуваща група  също беше от Петрич „Братя Соколови“ впечатлиха с невероятна хореография и 350 участници. Бачево бяха гости, като спечелиха втора награда за цялостно представяне на гостуващи групи. Всички групи от община Симитли се представиха с колоритните си най- красиви костюми, които са традиционни за нашия край.
 
Изключително много издокарани старци и баби и съвременни персонажи  показаха те.Най-актуалната интерпретация на съвременен  проблем направиха симитличани, като поискаха трета кабинка от Симитлия, с усмивка към банскалии. Много трибагреници, напомняха, че българщината е жива. Десетки трибагреници се вееха от всички групи, като най- дългото знаме отново развяха село Черниче. Село Полена поздравиха всички с малко кукерче с надпис “Честит 15-ти юбилей“ на фестивала. Благоевградският квартал “Струмско” също бяха едни от най- атрактивните на фестивала, като спечелиха специалната награда на кмета на общината Апостол Апостолов .
 
Над 5000 различни персонажа показаха цвета на България и на традицията, която е незаличима, докато има мераклии.
 
Кметът Апостолов благодари на всички участници, че за поредна година са гости на един от най-проспериращите фестивали в страната, за всички традиции и обичаи, за прогонването на всички зли сили от града и общината, и за всеотдайното отношение и поведение към Симитли. Пожела на всички следващата година да са много повече, да продължават да се развиват и да изненадват публиката на Симитли.
 
 Председателят на журито Кирил Бельов благодари на всички, като отбеляза: „Скъпи сурвакари, вие днес сътворихте един истински празник за цялата страна. Вие се проявихте като истински артисти в театър на открито. Оценката на журито е категорична: вие сте значима част от нематериалното, духовно културно наследство на нашата страна. Вие показахте, че сте фактор в културата на цяла Европа“, категоричен бе той.

Добавете Вашия коментар

TOP