Широкомащабна акция по морето срещу пияни и дрогирани шофьори

10 Август 2018 | 08:55
0 коментара
Криминално

 Мащабна нощна полицейска акция на служителите на „Пътна полиция” се проведе на територията на Южното Черноморие, предаде репортер на БГНЕС.

Операцията е срещу водачи, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества.

„Стартира и се провежда широкомащабна операция по линия и противодействие на пътния травматизъм. Извършват се засилени проверки на водачи и се цели констатирането на случаи, превенцията, предотвратяването и извършването на административно-наказателна дейност на водачи употребили алкохол, наркотици и други съпътстващи нарушения", уточни началникът на сектор „Охранителна полиция” комисар Неделчо Рачев.

Още в първите минути на акцията полицаите заловиха нарушители. Единият в Царево с 1,11 промила алкохол зад волана, а другият в Приморско — с 1,36 промила. Томаш Томов даде абсурдно обяснение, обвинявайки служителите на реда в манипулация.

„Аз на практика не пия алкохол от пет години, не съм употребил алкохол и не ми излизаха пробите, но в момента просто се манипулираха нещата, защото хората си знаеха работата и казаха, че съм пил, защото пет пъти на мен ми излезе, че аз не съм пил.”

Заради съмнително поведение друг водач в Приморско бе отведен в полицейското управление, за да бъде тестван за наркотици. За около 5 минути модерният нов апарат отчете резултат.

„От извършената проверка на водача в 20:27 часа се установи положителна проба на амфетамин и метамфетамин. Срещу водача ще бъде образувано досъдебно производство за това че управлява след употреба на наркотици”, констатира дежурният полицай. „Не знам, не съм употребил.”, беше обяснението и на този водач. На въпрос дали има в колата още амфетамин, той отговори „Нямам”.

По същото време е установен и шофьор на пътнически микробус, който за щастие в този момент не превозваше пътници. Дрегерът отчете 0,70 промила, а на водача бе съставен фиш и му бе отнета книжката за управление на МПС. „Пих една бира след работно време естествено”, оправда се водачът Тодор георгиев, който обясни, че след като е пил тръгнал да се прибира с микробуса към дома си.

Акцията включва още проверки за неизрядни шофьорски книжки, преглед на автомобила, както и бърза проверка в базата данни на КАТ за крадени коли, както и за лица, обявени за общодържавно издирване.

Очаква се от Сектор „Пътна полиция” да оповестят стряскаща статистика за първото шестмесечие на 2018-та година, през което заловените шофьори, употребили наркотици, са повече от тези седнали зад волана след консумация на алкохол. 

През 2017-та година най-много задържани дрогирани шофьори в страната 406 на брой са отчетени именно в Бургас през летните месеци. Акцията ще продължи до края на активния летен сезон. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP