Шестокласничка от Разлог спечели първа награда в Жеравна с над 100-г. автентична носия

25 Август 2017 | 23:56
0 коментара
Култура

С над 100-годишна пиринска носия шестокласничката от ОУ „Никола Парапунов“ – Разлог Борислава Кутларска спечели първото място в конкурса за автентична носия на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна.

Старинната премяна на красивата девойка, която е от Малешевско-огражденския край, се открои сред стотиците други и бе оценена подобаващо от компетентното жури на фестивала.
Момичето грабва наградата за втора поредна година. На миналогодишния фестивал тя спечели конкурса с над 150-годишна носия от Кичевския край.
„Не участвам заради наградата, а заради тръпката, която човек изпитва, когато облече народна носия“, каза красивата шестокласничка. Тя сподели, че носията й е подарък за рождения ден от Светла Бонкова – близка приятелка на семейството й и голяма ценителка на българските традиции и обичаи.

Да се премени в народна носия е истинско вълнение за чаровната Борислава. Освен това момичето обича много българските народни танци и цени българските традиции и обичаи, истински пазител е на българщината. Тя е част от ансамбъл „Разложанче“ и участва във всяка негова изява. Включва се и в изявите на ТС „Пирински наниз“, където танцува и нейната майка – банковата служителка Ася Кутларска.
ЯНА ЙОРДАНОВА/ в. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP