Сграда заплашва всеки момент да рухне върху главите на благоевградчани, общинари: „Как да започнем ремонт на това време"?

12 Юли 2019 | 15:33
0 коментара
Общество

„Опасната сграда с рухнал покрив в топцентъра на Благоевград протече отвсякъде, водата се излива като водопад по стълбите и стените на двата етажа и една-единствена греда държи цялата конструкция да не се срути върху главите на минувачите”, сигнализираха вчера в редакцията граждани.

Въпросната сграда се намира на изключително оживено място – на ъгъла на улиците „Янко Забунов“ и „Тракия“ /под сладкарница „Неделя“/, и е на калкан със съседната сграда. По цялата улица има кафенета, ресторанти, магазини, като в непосредствена близост са НОИ и Регионалното управление на образованието. Тогава работещи в района сигнализираха, че в покрива на сградата зее огромна дупка, стените са пропити с влага, а дъждът директно вали вътре и водата се стича чак до входа.

А иначе самата сграда е двуетажна и е обитаема. На партера има кафене, на първия етаж – погребално бюро, два неработещи офиса и помещение, ползвано преди време от Детска педагогическа стая. Вторият етаж е затворен с метална решетка, а на входа има съобщение от заместник-кмета по строителството и сигурността инж. Емилия Тунева, което е поставено преди повече от година и информира хората да преминават с повишено внимание, както и че предстои ремонт на покрива.

През май от общината, която е собственик на 2/3 от сградата, заявиха, че започват ремонт с прогнозна стойност 24 200 лв. с ДДС. Фиpмата, която ще pемонтира обекта, е „ДК – Благоевград“ ЕOOД, избрана чрез пряко договаряне по Закона за обществените поръчки.

„Пpи извъpшена проверка от страна на специалисти на община Благоевград е констатирано, че е необходимо да бъдат предприети незабавни действия по възстановяване на покривната конструкция на обекта“, гласеше съобщението на общината.

Към настоящия момент обаче ремонтът все още не е започнал. Единственото, което беше направено за тези два месеца, бе да се „обезопаси“ входът с мрежа за ограда, завързана за улуците и подпряна с метални тръби.

На въпроса защо ремонтът се бави от пресцентъра на общината коментираха: „Как да започнем ремонт на това време? Нали ако някой се качи на покрива, може да го удари гръмотевица и да стане още по-голяма беля. Следим внимателно прогнозата за времето и при първия удобен момент, например когато има 10 слънчеви дни, ремонтните дейности ще започнат”, категорични са от общината. /Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP