Самоук майстор - ножар от Симитли разкрива тънкостите на занаята

18 Юни 2018 | 14:19
0 коментара
Общество

Ножът се е превърнал в неразделна част от човешкия бит, предмет, съпътстващ ни през целия живот. Той може да бъде домакински, ловен, армейски, ритуален, сувенирен и т.н… Изработването на качествен нож изисква солидни умения и майсторлък. Занаятът присъства и е уважаван в редица култури по целия свят.

Ножарите в България са малко. Един от начинаещите мераклии да запази традицията за изработване на ножове ще Ви представим ние.

Иван Кюпов е от село Крупник, любовта го намира в Симитли, където е женен с прекрасна дъщеря. Той не е потомствен ножар. Скоро навършил 30, Иван започва да се занимава с ножарството като хоби преди около 5 години. Лека-полека започва да се запознава с тънкостите на занаята.

„Изработвам различни ножове с естествени материали. Човек се увлича от магията на това изкуство, защото направата на качествен нож е своеобразно изкуство. За мен създаването на ножове е уникален занаят. Ножовете винаги са ми били страст за притежание. Започнах да се уча от клипове в интернет, четях книги, статии. Започнах с един шлайф и една бормашина. Правех за мен и за брат ми, главно ножове, които не бяха за завиждане. В началото правех един нож по един месец. Сега, за да стане добър ножа ми отнема една седмица“. Докато си говорим прави нож, който ще изпраща в Америка на приятел.

Стоманата си купува от България. Специална ножарска стомана, купува се на листове и се разкроява според модела, който ще се изработва. За дръжките използва украински материали за ловните, спортните и касапските ножове слонова кост и други материали. Обкова го прави сам. Ковани ножове също прави.

„Само за 5 години усвоих много тънкости в занаята и съм много доволен. В групи в социалните мрежи слагам снимки на моите изделия и съм щастлив, че получавам одобрението на много хора, които поръчват специално да изработя нож за тях. Ловджия съм, много приятели ловджии също поръчват, защото един уважаващ себе си ловец трябва да има хубав нож задължително“,казва самоукият ножар.

По-голямата част от любителите на изкусно изработените остриета се превръщат в техни ревностни колекционери. В ръчно изработените ножове на Иван Кюпов присъства художествен усет и майсторлък. Търсят го за изработката на подаръчни ножове, за нестандартни модели: както тези с шарените дръжки. Изработва сам и калъфите. Докато разказва и шие. Боядисва сам кожата, която е бяла преди обработката, прави красиви орнаменти и шие едновременно с две ръце.

„Докато ръцете ми са здрави, ще правя ножове“, казва Ванката, като дава заявки да се сдобие с нови модерни машини и да изработва произведения на изкуството. В ума му се въртят нови и идеи за модели ножове, за гравюри и украса. „Щастлив съм, че държа хляба си в ръцете. Ножарството е мъжки занаят, аз съм щастлив, че реших да правя точно това, за сега като хоби, след години, кой знае..“ завършва разговорът ни.

Добавете Вашия коментар

TOP