Само 8 тютюнджии останаха в гоцеделчевското село Господинци

08 Май 2016 | 10:45
0 коментара
Общество
Само 8 тютюнджии останаха в гоцеделчевското село Господинци

Само 8 семейства в гоцеделчевското село Господинци ще отглеждат тютюн тази година. На практика този отрасъл отива в историята на населеното място, ако се запази тенденцията от последните години. През 2015 г. тютюнджиите са били 16, а през 2014 г. – 32. Това означава, че с всяка изминала година бройката им се топи наполовина.

„В началото на месец май започна разсаждането на тютюна. Някога в този бранш бяха заети сто процента от населението на селото, което е над 500 жители. Но с всяка година техният брой се стопява, за да достигне критичния минимум тази година. Количествата, които ще засадят, ще бъдат само няколко декара. Скоро младите ще виждат единствено на снимки как се отглежда „зелено злато”, заяви кметът на Господинци Ахмед Ходжов.

Той уточни, че повечето от доскорошните тютюнджии се ориентират към засаждане на краставици – корнишони. Тази година българо-турска фирма ще изкупува тази продукция и ще я изнася за Германия. Нейни представители вече са сключили договори с част от производителите в Неврокопския край. Дружеството предлага на стопаните холандско семе, ще се заплаща чак при предаването на продукцията. Корнишоните се произвеждат по-лесно от тютюна, а парите се прибират веднага.

Заради това земеделците се пренасочват от тютюнопроизводство към зеленчукопроизводство. В селото условията за отглеждане на краставички са отлични и след няколко години може да се превърне в основен поминък. Единственият проблем е да бъде осигурен пазар за продукцията, макар че местните хора сами се справят с пласирането на продукцията си. Те предлагат стоката си директно край международния път за Гърция.кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP