„Сааб” и Швеция следят етапите на процедурата и съпътстващия ги публичен дебат в България с голям интерес, внимание, уважение и търпение”, заяви в отговор на коментарите на премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов президентът на шведската компания за Европа Магнус Луис-Олсон.

Според него „Сааб” и Швеция никога не са търсили каквото и да е нечестно предимство по време на процедурата, провеждана от българското Министерство на отбраната и от правителството.

Обвиненията, че производителят на изтребителите „Грипен” се възползва от схемата за плащане, поставена като изискване от Министерството на отбраната, не са основателни. Като всеки друг участник в процедурата и от „Сааб” биха предпочели авансово плащане, но се съобразяват с бюджетните ограничения на България.

От компанията посочват, че могат да доставят нови самолети за много кратки срокове в сравнение с конкурентите им. Другото голямо предимство на „Грипен” е, че има най-ниските експлоатационни разходи, спрямо другите предложени изтребители.

Магнус Луис-Олсон посочи, че „започването на нова международна процедура ще доведе до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана. Това допълнително ще натовари оперативния бюджет на българските ВВС”.