С военни почести отбелязваме днес 14 години от пожара в местността "Бетоловото" край Разлог при който загинаха четирима офицери

21 Юли 2017 | 08:59
0 коментара
Общество

С военни почести отбелязват днес 14 години от пожара в местността "Бетоловото" край Разлог при който загинаха четирима офицери.

Възпоменанието е днес в 11.00 часа пред мемориала, изграден в чест на бившия началник на благоевградските огнеборци Кирил Чамишки и на военните летци от базата в Крумово подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов и лейтенант Бойко Панайотов.

Офицерите участваха в потушаването на големия пожар и героиски загинаха на 24 юли 2003 година. Те изгоряха живи във военния хеликоптер, борил се с огнената стихия.

Хеликоптерът "Ми-17" се разби при третия заход над мястото над опожарената гора.

Свещеници ще отслужи панихида, след което ще бъдат положени венци и цветя на паметния знак на загиналите.

Паметта на четиримата офицери ще почетат роднини на намерилите смъртта си по време на служебен дълг, техни колеги, служещи във ВВС и Авиобаза "Крумово", както и от представители на противопожарната служба.

На 24 юли 2003 г. за погасяването  на опустошителен горски пожар в местността “Бетоловото” в Пирин планина е потърсена помощ и от Българската армия, която изпраща хеликоптер от авиобазата в Крумово. Около 9.40 часа, при поредното захождане към огнището на пожара внезапно хеликоптерът пада и на място загиват полк. Милко Пейковски, майор Николай Радулов, мл. л-т Бойко Василев и  пожарникарят полк. Кирил Чамишки, включил се по собствено желание в помощ на военните летци.

Полковник Кирил Чамишки е роден през 1954 година, завършва Механотехникум в Благоевград, а през 1979 година – Висшата специална школа на МВР. От есента на същата година постъпва на работа в РСПАБ – Благоевград, където преминава и по-голяма част от служебната му кариера. 

Добавете Вашия коментар

TOP