С разпечатка от камери на АПИ Явор Аргиров атакува ОбС шефа на Сандански: Пътувал ли е на почивка на морето Н. Шаламандов със служебния автомобил?!

01 Октомври 2020 | 20:50
0 коментара
Общество

С разпечатка от камери на АПИ Явор Аргиров атакува ОбС шефа на Сандански: Пътувал ли е на почивка на морето Н. Шаламандов със служебния автомобил?!

Рекордният брой точки – 64, включени в дневния ред на вчерашното заседание на Общинския съвет в Сандански и не удобствата за работа в залата се явиха като препъникамък по време на редовното заседание.

Съветниците си отправиха остри реплики, Яне Янев репликира колегата си Стоян Стоев, че някои напускат заседанието и важни точки не могат да се приемат, отпадат от дневния ред. Я. Янев каза съветниците да са отговорни пред своите избиратели, а не да са чиновници, които да стоят от 9.00 до 17.00 ч. на работните си места. Общинските съветници са получили мандат за 4 години и да се говори за час, кой стоял до приключване на заседанието, кой не? Тук се говори за отговорност да не се нарушава демократичният принцип, а не кой съветник е напуснал заседанието, кой не, каза Я. Янев. 

Колегата му Живко Иванов заяви: „Това колко точки да се включват в дневния ред се определя от Общинския съвет, това е заложено в правилника ни. Богове да сме, ние няма как да гласуваме и вземем решение по тези 64 точки от дневния ред. Това за нас няма да е продуктивно заседание”. По предложение на Я. Янев от дневния ред отпаднаха 3-те наредби за изменение и допълнение на наредбата за управление на отпадъците на територията на община Сандански, наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, наредбата за ползване на дървесина извън горските територии. Тези три наредби отпаднаха, след като кметът Атанас Стоянов като вносител ги оттегли от дневния ред. Съветникът Антон Цанев по повод извършване на инвестиционното намерение на съсобственици на имоти заяви: „Хората имат 3000 кв. метра, а общината 350. Аз съм да се направи предварителен договор с инвеститора и всеки един съветник да защитава общинската собственост като лична. Тази собственост е общинска, а ние сме избрани от хората, за да защитаваме тяхната собственост. И да направим така, че да се извлече максимална полза за общината. Това е имот, известен като бункер в бившата сграда на кметство Сандански, на ул. „Мара Бунева”. Сега ни се предлага промяна на статута на имот от публична общинска в частна собственост. Имотът е ценен и ние трябва да извлечем максимална полза за община Сандански. За това предлагам точката да отпадне от дневния ред и да се получи публичен дебат и на всеки съветник да му стане ясно за какво иде реч. И заедно с кмета да изготвят стратегия, която да доведе до максимална полза за общината А кучето е зарито в общинските имоти, в капиталовите разходи, как се харчат парите на данъкоплатеца и най-вече Общинският съвет и обществеността за всяка една обществена поръчка да е наясно коя фирма го прави и как е спечелена обществената поръчка”, каза А. Цанев и се обърна към колегите си думите: „Още 5 месеца ще я карате така, а след това нещата няма да са в този вид”. След гласуване точката остана в дневния ред и с 23 гласа от общо 26 присъстващи в залата ОбС даде съгласие да се промени статутът на ценния общински имот от публична в частна собственост. 

В точка питания съветникът Явор Аргиров изригна с въпроси как е ползван служебният автомобил на Общинския съвет с регистрационен номер Е 22-02 от председателя Николай Шаламандов и дали същият е ползван като лично превозно средство. 

Първо Я. Аргиров отправи питане към Н. Шаламандов дали със служебния автомобил е пътувал до Слънчев бряг, където е бил на лятна почивка. Вторият въпрос бе защо всяка събота служебният автомобил е паркиран пред търговския обект на бащата на Н. Шаламандов и ползвал ли го в почивни дни и извън работно време. И защо автомобилът не е паркиран пред сградата на кметството, както всички останали служебни автомобили.

„Пътувах до морето, но не със служебния автомобил, а с автомобил на мои приятел”, заяви ОбС шефът. Я. Аргиров извади справка от Агенция „Пътна инфраструктура”, от която е видно, че служебният автомобил на Общинския съвет е бил засечен от камерите в Долна Градешница в Разлог на 17 август и на 21 август от камерата на Слънчев бряг, Пазарджик, Пловдив, София. 

Н. Шаламандов отрече да е управлявал служебния автомобил и препоръча на колегата си Я. Аргиров да се обърне към органите на реда. „Аз каквото имам, ще го кажа пред органите на реда”, каза Н. Шаламандов.

„Работното време на председател на Общинския съвет не приключва в 17.00 ч., много са случаите, когато съм на работа и в почивните дни. А когато бе наводнението през месец март в Мелник, и когато работих до сутринта там и счупихме картера, за моя сметка платих ремонта на автомобила. Това не съм го афиширал никъде”, контраатакува Шаламандов.

Явор Аргиров обяви, че ще сезира прокуратурата по случая. В крайна сметка се разбра, че Н. Шаламандов има право да ползва служебния автомобил за лични цели, след като подаде заявление до кмета на общината, че за този период му се налага да го ползва, като за негова сметка е горивото и другите разходи. Вчера не стана известно дали Н. Шаламандов е подал заявление до кмета, че ще ползва служебния автомобил за лични цели.в.Струма

С разпечатка от камери на АПИ Явор Аргиров атакува ОбС шефа на Сандански по дата и час.

Добавете Вашия коментар

TOP