С представяне на бойното изкуство Тай чи ЮЗУ отбелязва традиционния китайски празник „Средата на есента“

10 октомври 2018 | 16:08
0 коментара
С представяне на бойното изкуство Тай чи ЮЗУ отбелязва традиционния китайски празник „Средата на есента“

Филологическият факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ организира честване на традиционния китайски празник „Средата на есента“.

Студенти, преподаватели и гости ще имат възможност да се докоснат до непознатите страни на традиционната китайска култура на 11 октомври 2018 г. (четвъртък) от 11:00 ч. в стая „Конфуций“.

Празникът ще бъде отбелязан с представяне на бойното изкуство Тай чи.

Изкуството ще представи Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата „Кунгфу център Сюангуей“, основана през 1995 г.

Той е наследник на традициите на фамилиите Чън и Ян, предадени на неговия учител Красимир Димитров – Китаеца /1957-2012/ от великия майстор Гу Лиусин /1908-1991/ – ревностен изследовател и защитник на автентичното изкуство на „Тайдзи цюан“.

Тайдзи цюан /Юмрукът на тайдзи/ се развива като бойно изкуство в края на XVIII век. В техниката на неговото практикуване намират конкретно и директно практическо приложение основни концепции във философията на даоизма, китайския будизъм и конфуцианството. През втората половина на XX вeк изкуството на движението в тайдзи цюан става особено популярно в Китай, а и в целия свят предимно със своя оздравителен и хармонизиращ ефект.

Настъпва значителна „модернизация“ в техниката, като Тай чи /както популярно се нарича на Запад днес/ се практикува предимно под формата на терапевтична техника и възстановителна гимнастика. Развива се също и като спортно-състезателна и естетическа дисциплина.

Овладяването на „вътрешните“ и не толкова популярни аспекти на това изкуство изисква задълбочено дългогодишно изследване и навлизане в дълбочината на древнокитайското традиционно светоусещане и разбиране на живота и света, за техния смисъл, съдържание и качество на осъзнато присъствие.

Изключителна рядкост е докосването до красотата и силата на това изкуство.


Добавете Вашия коментар!