С печена пуйка и пай от тиква празнуваха Деня на благодарността в АУБ

23 Ноември 2018 | 10:59
0 коментара
Хайлайф

Деня на благодарността отбелязаха в четвъртък в САЩ.

Празникът е сред любимите на американците заедно с приближаващата Коледа. Пуйката е традиционният специалитет, който присъства на трапезата във всеки дом.

Денят на благодарността традиционно се отбелязва в последния четвъртък на месец ноември.

Следвайки американските традиции, общността на Американския университет в България отпразнува вчера Деня на благодарността с традиционни ястия, споделени с приятели.

Един от най-почитаните празници в Америка се пренесе в Благоевград, където студенти, преподаватели и служители на университета получиха възможността да вкусят от пуйка с боровинков сос, сладки картофи на фурна и пай от тиква.

И тъй като това е семеен празник, който американците празнуват с найблизките си, събирайки се на едно място задружната общност на университета ще осигури домашния уют.

В 19:30 часа президентът на АУБ д-р Стивън Съливан приветства присъстващите и разказа какво означава за американците този празник и защо заема специално място в сърцата им. Разказа и историческият път на този празник:

„И все пак защо точно това празнуване с отдаване на благодарност през 1621 година има отношение към днешния празник, отбелязван и в САЩ, и в Канада, само че на различни дати – на четвъртия четвъртък от ноември в САЩ и на втория понеделник на октомври в Канада? Заслугата е на една конкретна личност – жена на име Сара Джоузефа Хейл, която работи като редактор на списание и безотказно лобира за добавянето на Деня на благодарността към националните празници на Съединените американски щати. В продължение на десетилетия тя изпраща писма до менящите се американски президенти, в които настоява предложението й бъде взето под внимание. Хейл до така степен е отдадена на каузата, че изпраща писма в продължение на пет президентски мандата.

В крайна сметка упоритостта й се увенчава с успех – през 1863 година Ейбрахам Линкълн лично прочита писмото й, посреща радушно аргументите на Хейл и удовлетворява желанието й, обявявайки четвъртия четвъртък на ноември за Ден на благодарността – национален празник, продължаващ традицията, започната през 1621 година в Плимут.“

Д-р Съливан бе придружаван от съпругата си, защото празникът е семеен, както подчерта и самият той и благодари затова, че тя го е последвала и в България.

Добавете Вашия коментар

TOP