С марули за Адемов, плодове за кметицата Капитанова, купувани от шофьора й и търсените заради грипа корени джинджифил евродепутатската сергия на Абидин от Гърмен оцеля тази зима

15 Февруари 2019 | 18:34
0 коментара
Общество

Евродепутатската сергия – така е известно в околността малкото общинско пазарче на Гърмен, където в този ветровит сезон има само един търговец – Абидин Мейзин.

Отрупаните му с плодове и зеленчуци лавици са получили евростатута си от редовното присъствие тук в качеството му на купувач на Асим Адемов. Всеки път, преди да завие наляво към родното си село Дъбница, евродепутатът се отбивал тук да си купи главно марули. Вторият политик, ползващ редовно услугите на Абидин, била гърменската кметица Минка Капитанова, но индиректно – когато й трябвали плодове, тя пращала тук шофьора си, за да пазарува вместо нея.

Абидин Мейзин е най-редовният, а в повечето случаи и единственият търговец на общинското пазарче, и то от 12 години. „Добре че е това, че то друго няма какво да се работи в Гърмен”, добродушно се усмихва той, докато преподрежда щайгите с ябълки и портокали, опитвайки се да им придаде по-апетитен вид. Наемът му е 60 лв. на месец, и няма мнение дали е много или малко – толкова му иска общината, толкова плаща. Зарежда сергията си всеки ден от Кърналовската борса край Петрич, която е на 90 км оттук. За да избие наема и горивото, работи с 25-30% надценка. С нея продава портокалите по 1,40 лв./кг, мандарините ги е закръглил на 2 лв., а на лъскавите и безвкусни парникови гръцки домати е сложил етикетче 2,80. Ягодите са на 10 лв. килото, но интересът към тях е почти нулев и Абидин обмисля доколко може да ги свали и колко кофички да зареди на следващия ден. Разчита за дневния оборот на пресните зелки, защото този месец хората купували повече, за да допълват бидоните си с киселото зеле.

„Давам го на левче килото, защото то много поскъпна – миналата година беше 70 стотинки”, спомня си търговецът.

Сред стоките, които тази зима му вървели най-много, били корените джинджифил. „По 7 лв. е килограмът, не е малко, но го купуват заради грипа”, коментира Абидин Мейзин, докато обслужва двама мъже, дошли да си купят мандарини.

Освен с брюкселски статут сергията на Абидин е и своеобразен информационен център за размяна на новини. Тъй като повечето му клиенти са от Гърмен и околните села, търговецът ги познава персонално всичките и винаги има какво ново да си каже с всеки един от тях. Напоследък най-горещите новини са политическите, и по-точно предстоящите местни избори.

Абидин отрича да е член на някоя партия, но е на „ти” с най-пресните партийни клюки. Въпреки че ДПС забрани на кадрите си по места да правят номинации и да говорят за местните избори, преди да са минали изборите за Европейски парламент през месец май, Абидин вече е чул, че настоящата кметица Минка Капитанова ще се кандидатира за нов мандат. Чул е и че както и през 2015 г., основен опонент ще й е бившият кмет и депутат Ахмед Башев. Докато преди 4 г. Башев бе кандидат на ДПС, а Капитанова – независима и подкрепена от Движение за просперитет и сигурност на община Гърмен, тази есен ролите щели да бъдат сменени – Капитанова ще е кандидатът на ДПС, а Башев – независим, се говорело усилено в Гърмен. Съселяните му били убедени още, че със сигурност ще има още един претендент за кметския стол – от с. Дъбница, защото на всички избори оттам неизменно се появявал някой мераклия. Последният беше Галип Мисирков, който на І тур на изборите през 2015 г. дори бе трети по резултат след Башев и Капитанова.

Който и да спечели местните избори тази година, Абидин е убеден, че проблемите за него и съселяните му ще си останат същите – безработица, ниски доходи и ромите в кв. „Кремиковци”, срещу чиито незаконни къщи през  2015 г. се вдигна целият общински център. „Нищо не се е променило там – събориха няколко от къщите, а ромите веднага си построиха нови”, примирено вдига рамене търговецът.

източник: в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP