С богата програма Банско отбелязва празника си

30 Септември 2020 | 15:50
4 коментара
Култура

На пети октомври Банско празнува 108 години от освобождението от турско робство.

Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. Градът е свободен, след като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата „Св. Троица“ обявява свободата.

И тази година Банско отбелязва празникът с богата програма, която продължава седмица преди самият празничен ден. Организирани са много и интересни събития – концерти, спектакли и др.

Утре предстои да бъдат наградени призьорите от конкурса „Над Елтепе дими мъгла“ – през погледа на децата изразени в снимки, стихотворения, есета , или рисунки. Награждаването ще се състои на площад „Никола Вапцаров“ в Банско.
На втори октомври в дома на изкуствата , като част от програмата за отбелязване празника на града ще бъде открита „Български средновековни костюми“ – демонстрация на бойни техники и музика.

Кулминацията на събитията е в празничния пети октомври – понеделник. В 9.00 в църквата „Света Троица“ ще бъде отслужена празнична литургия. В музейният комплекс в Банско през целия ден ще има Ден на отворените врати, риболовен турнир за деца и младежи, както и поход до Късноантичната крепост „Ситан Кале“.

В 10.00 ще бъдат положени венци и цветя пред паметните плочи и паметниците в община Банско, куклен театър Благоевград ще зарадва най-малките жители и гости на града. В 18.00 ч ще се състои празничният концерт – спектакъл – „Тук сърцето ми е цяло“ с участието на самодейци и художествени изпълнители към НЧ „Никола Вапцаров“ Банско.

Добавени коментари

Аз съм бурята! публикува:
01 Октомври 2020 | 08:07
ШАСЕМРЕОТСМЕХ! Идват ми едни нецензурни фразеологични изрази, ама ще се сдържа!
Неда Василева публикува:
30 Септември 2020 | 23:38
И какво ако дойде, какво ще стане?? Ако Вени реши, ще лиши жалкото ви курортче от всякаква политическа подкрепа, просто я предизвикайте още малко! Тъпанари, не знаете с кой се захващате, ей! Тя най - добре ви оприличава - селски пръчки с потури и елеци!
До венета тенева публикува:
30 Септември 2020 | 22:07
Венето цирей на заднико таков! Че се врашташ ле в Банско? Ела ела че те галим ама с подметките ни!
Аз съм бурята! публикува:
30 Септември 2020 | 19:47
Айде, пиленца, сега ви е паднало! Възродете си комунизЪма в селцето, слагайте потурите и елеците и бегом на площада! Покажете селящината си на малкото наркоманясали туристи в западналия ви „курорт“. Да, няма да имате сезон тази зима, защото изплашихте платежоспособните туристи с мърлявата си политика и пиар!

Добавете Вашия коментар

TOP