С боб и джоджен дариха Бойко Борисов в село Дъбница

17 Януари 2021 | 11:53
1 коментара
Общество

В село Дъбница устроиха топло посрещане на премиера Борисов,който остана силно впечатлен и развълнуван от срещата си с местните жители. Първо го поканиха да хапне бяла пита, а после го дариха с армагани -родопски боб и джоджен. След  това му показаха гордостта на селото- оБбвоменото и реновирано  училище.

Обясниха му,,че в Дъбница живеят заедно няколко етноса,но са толерантни и си помагат за всичко. Тук хората не се делим по религия и произход,а по това дали добър или измамник.

Борисов попита децата дали искат да ходят на училище, а те отговориха,че нямат търпение. Тогава той заяви,че иска-не иска образователния министър Вълчев ще трябва да се съгласи и да пусне учениците от по-горните класове от 31 януари да посещават учебни занятия.

Над 200 000 лв. бяха отпуснати на ОУ "Христо Ботев" в Дъбница за построяването на нов корпус към училището. Още 50 000 лв. получи учебното заведение по програмата на МОН за изграждане на центрове за природни науки. В следващите години чрез заложените европейски средства ще бъдат финансирани още 1500 училища за изграждане на подобни центрове. Всички 150 деца тук разполагат и със свои собствени шкафчета - също осигурени благодарение на МОН. Близо 12 милиона лева бяха отпуснати в рамките на мандата за шкафчета в ОУ "Христо Ботев" в Дъбница е пример за етническа толерантност.

 Вярвам, че именно образованието е един от начините за запазването на етническия мир у нас. Затова и всеки ден сме сред хората и откриваме нови или ремонтирани училища, физкултурни салони и спортни площадки. Близо 1 млрд. лв. сме вложили в образователната инфраструктура. Нашите опоненти са силни само на "жълтите павета". Ако дойдат тук, никой няма да ги познае, защото нищо не са направили за хората,каза Борисов.

Той предприе втора обиколка из Пиринско за една седмица.

Преди три дни посети най-засегнатите места от наводненията и обеща щетите да бъдат бързо отстранени. Сега провери на място какво са сторили строителите и остана доволен.

Този път с него бе и образователния министър Вълчев, с който посетиха в няколко населени места училищата.

Огромна работа е свършена в сферата на образованието. Милиарди инвестираме, за да подобрим условията за децата в цялата страна. Само за град София са отпуснати допълнителни 65 милиона лева за израждането на детски градини и ясли. Грижим се за децата във всички населени места в страната, без да ги делим на малки и големи. Към училището в Хаджидимово ще бъде изграден нов физкултурен салон със средства от правителството,обясни Борисов.

С 300 000 лв. бе направен ремонт на двора и сградата на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Добринище и се изгради спортна площадка. Ремонтиран е и физкултурният салон. Тук учат близо 140 деца, на които със съдействието на местната власт сме осигурили отлични условия за обучение.

За ремонт и ново строителство на храмове на Българската православна църква в страната сме отпуснали над 38 милиона през последните години,каза още Борисов по време на обиколката си.

 Църквата „Успение на Пресвета Богородица" в Добринище беше в руини, а вече е възстановена. Без Господ нищо не може да се направи. С Божията и помощ и усилията на лекарите ще преборим пандемията. 2070 са православните храмове, които са получили финансови средства от българското правителство за реновиране и строителни дейности през последните 6 години. Цялостен ремонт е извършен на църквата „Св. Св. Петър и Павел" в Добринище. Ние сме единствените, които не си затворихме храмовете по време на пандемията,каза още премиера.

Той посети и град Разлог, там обеща средства за нов скенер на болницата./пирин нюз/

Добавени коментари

Бумбар публикува:
17 Януари 2021 | 12:26
Верхо така се е изкефил, че е на само миг да се наведе...

Добавете Вашия коментар

TOP