РЗС: Строителството на нови тротоари по главната улица на Сандански е незаконно!

10 Август 2015 | 10:06
0 коментара
Общество
РЗС: Строителството на нови тротоари по главната улица на Сандански е незаконно!

От години само се разнасят легенди за това как една и съща фирма с нагласени търгове и обществени поръчки печели всичко, което си поиска в община Сандански. Дойде време за истината! Цялата истина! Първо започваме с най-прясната обществена поръчка - „Изграждане на тротоари по бул. „Македония”,коятоне отговаря на предвидените норми на ЗУТ и се извършва без строително разрешение.

Булевард „Македония” в град Сандански от десетки години има изградени тротоари, а сега се започва изграждане на съвсем „нов строеж”,за който следва да бъде изготвен и съгласуван технически проект, да бъде издадено строително разрешение, да се проведе обществено допитване и не на последно място - да бъде приет в бюджета за 2015 год. на община Сандански. Нищо от така изброените законови изисквания не е направено, но въпреки това по главната улица вече се строи „предизборно”.

Кой реално осъществява строителството?

Нагласената обществена поръчка формално е спечелена от „Сима” ООД - Сапарева баня, но „Аделина стил 99” ЕООД реално прави строително-монтажните работи по главната улица на Сандански, без да е участвала в търга и без да е обявена официално за подизпълнител. За сметка на това, когато граждани снимат случващото се, от фирмата вдигат скандал и отправят заплахи. Стигна се дотам, че от „Аделина стил 99” ЕООД лепят лепенки по колите си, с които да крият името на собствената си фирма.

В нарушение на законовите изисквания в тръжните документи и сключения договор не е предвидена сума за разходи и не се сочи за чия сметка ще бъдат премахнати съществуващите към настоящия момент плочки и бордюри, и на каква стойност е тази дейност. Не е ясно защо и на какво основание се премахват скъпите „гранитни бордюри”и се заменят с евтини „градински циментови  бордюрчета”.

В нарушение на закона, без одобрен ПУП, на бул. „Македония” се извършва съвсем ново строителство, като се поставят бордюри в самото улично платно и по този начин се стеснява ширината на булеварда и се изменя цялостната регулация на улицата. По този повод днес Граждански съвет „Развитие за Сандански” внася три сигнала - до началника на ДНСК, до РДНСК и до директора на АДФИ, с настояване за незабавно спиране на незаконното строителство.

Какво е предназначението на бордюрите в пешеходна зона?

Тротоари и бордюри обикновено се изграждат с цел да предпазят пешеходците от движещите се автомобили по пътното платно. А бул. „Македония” в Сандански е забранен за движение на МПС и е обявен от десетки години за пешеходна зона. С основание туристи и граждани от Сандански питат:

* Новите тротоари не се ли правят с цел да се усвоят или по-точно да се присвоят предизборно над 200 000 лв. по тази обществена поръчка?

* Защо изобщо се започва каквото и да било строителство на главната без нов градоустройствен план, без да е минал проектът за водния цикъл, без да е решен въпросът с подземната инфраструктура и без да има изградени шахти?

В близките дни ще бъде сезиран и главният прокурор на републиката за няколко грандиозни корупционни схеми, свързани с ремонт на Социален патронаж, реконструкция на водопроводна мрежа на с. Петрово за 1 250 000 лв., реконструкция на водопроводната мрежа на територията на община Сандански за над 3 000 000 лв., изграждане на велоалея от хотела на Шарлопов до градския парк и др. на обща стойност над 5 млн. лв.Източник:Струма

Добавете Вашия коментар

TOP