РЗИ предупреждава: Водата на чешмите в заведение в Кавракирово и в джамията в Лютово има колиформи, негодна е за консумиране

27 Август 2018 | 20:32
1 коментара
Общество

Качеството на водата в заведение в петричкото село Кавракирово и на чешмата в джамията на село Лютово, община Белица, не отговаря на предназначението й за питейно-битови цели, установи проверка, извършена от здравната инспекция в Пиринско.

През изминалата седмица са изследвани 11 населени места в Благоевградска област. Пробите на питейна вода от централното водоснабдяване са анализирани по химични и микробиологични показатели. Установени са нарушения при две проби. Пунктът чешма в кафене, стопанисвано от едноличен търговец в село Кавракирово, което се намира в община Петрич, не отговаря по показател нитрати и колиформи, при стойности: нитрати 50 мг/л и колиформи 0/100 куб.cм, резултат от изпитването е нитрати 123,88 мг/л и колиформи 38/100 куб.cм.

Другата проба от изследване качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, е в село Лютово. Пунктът чешма в джамията не отговаря по показатели цвят, вкус, мътност, колиформи, ешерихия коли, ентерококи и микробно число. При допустими стойности на показателите колиформи, ешерихия коли, ентерококи 0/100 куб.см резултатите от изпитването са колиформи 90/100 куб. см, eшерихия коли 10/100 куб. cм, ентерококи 18/100 куб. cм и микробно число >300/1 куб. cм. Изследването е извършено в седмицата преди Курбан Байрам в община Белица.

От здравната инспекция са издадени предписания за предприемане на хигиенни мерки и отстраняване на установените нарушения, предстоят повторни изследвания за контрол на качеството на питейната вода.

Всяка седмица здравните експерти изследват водоизточници в населени места в Благоевградска област. Няма чревни инфекции, предизвикани от водата.

източник: в.Струма

Добавени коментари

Асие Шахин публикува:
31 Юли 2023 | 20:23
Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ

Добавете Вашия коментар

TOP