Румен Порожанов разкри как хитреят собственици на породисти коне, за да грабнат субсидията

29 Март 2018 | 17:31
3 коментара
Политика

За проблема с бедстващите коне в Осоговската планина ще бъде уволнен директорът на областната дирекция на Българската агенция по храните (БАБХ) в Кюстендил.

Това обяви пред bTVминистърът на земеделието Румен Порожанов. Той уточни, че проблемът е в самото регистриране на животновъдния обект, за което вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили.

Той припомни, че в момента може да се кандидатства за субсидия за отглеждането на пет породи коне – по 143 евро на животно, но заедно с това собствениците взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лв. за декар. После обаче повечето собственици на коне ги пускат да се разхождат на свобода, а това от една страна застрашава живота им, от друга – създава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.  

По думите на Порожанов собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде санкциониран чрез плащанията. Той уточни, че не е в неговите компетенции да каже дали ще бъде санкциониран и за смъртта на животните.  

За ведомствените бензиностанции на земеделските производители той коментира, че те действително имат нужда от тях и в крайна сметка са крайни потребители, а не търговци. Контролът трябва да е на входа, ако има злоупотреби, те трябва да бъдат санкционирани, но земеделските производители няма как да зареждат на редовни бензиностанции – как ще влизат там, как ще зареждат през нощта, коментира министърът на земеделието.  

Той увери, че се подготвят документите за защита на българското кисело мляко, саламурено сирене, лютеницата и др. традиционни продукти. Асоциациите на производителите трябва да внесат документите при нас, за да ги внесем в Европейската комисия, обясни Порожанов.  

Земеделското министерство е изследвало още 60 хранителни продукта – съдържание на етикета и цени в Западна Европа и у нас, и отново има индикации за двоен стандарт, каза още министърът. Данните от последната проверка ще бъдат оповестени след Великден.

Добавени коментари

bojee публикува:
01 Април 2018 | 20:04
eee ami ti be porojanov kakvo komentirash kato cialata miarka za kashti za selskia turizam ia iaziade be moshennik komentirash tuk 5 konia ne che e pravilno tova s konete no ti niamash pravo da govorish paliacho
ivan manoilov публикува:
30 Март 2018 | 08:14
da se spre subsidiraneto na kone tova e samo shema za tochene ne evro srectvs vseki znae che kontrola e zanijen do minimum za karakachanski kon se chipirat razlichni kone visoki na holkata poveche ot 120,130.140sm dane govorim i za balgarski tejkovoz palna kurupciq s edna cel samo subsidii
Ти ЧИНОВНИКО, щастлив ли си като "изяде" храната на конете?! публикува:
29 Март 2018 | 18:07
Искаме ИМЕНАТА и СНИМКИТЕ на чиновниците, които са работили и одобрили "проекта" за конете на Пищалов. ... Дайте да ги видим? .... Колко БЕЗМОЗЪЧЕН трябва да е човек като този Пищалов да "забрави" че има 100 коня, че ги е прогонил високо в планината, където НЯМА НИКАКВА ХРАНА, където темпертурите са ВЛЕДЕНЯВАЩИ и да повтаря дебилски - ами виновен съм. ....... Езика да му отрежат на този, езика. ... И ТИ БЪЛГАРСКИ ЧИНОВНИКО, който взе от ПАРИТЕ за ПРЕХРАНАТА, за грижите за тези ЖИВИ същества - ЩАСТЛИВ ЛИ СИ?......... Хубаво ли ти беше като изяде, изпика и изака - ХРАНАТА и ПОДСЛОНА за тези прекрасни невинни нещастни коне?!....... ЩАСТЛИВ ЛИ СИ ДНЕС - ТИ БЪЛГАРСКИ ЧИНОВНИКО?..... Ненаял се, ненапил се, ненае@ал се?! .... Негодници ненаситни, негодници!

Добавете Вашия коментар

TOP