Официалното откриване на европредседателството днес започва с 9 протеста в София, както и с блокада - паркирането в центъра е забранено, а движението ще бъде спирано. Днес пристигат и тримата големи в Брюксел - шефът на Европейския съвет, шефът на Еврокомисията и шефът на Европарламента. 

Според президента Росен Плевнелиев (2012-2017) протестите са знак за ниско доверие на гражданите в институциите, заяви той пред "Здравей, България" по NOVA.

„С тези 9 протеста показваме нещо – а именно, че като че ли още не сме се разделили с робската си психика, че все някой друг ще ни освобождава, все някой друг ще ни решава проблемите”, заяви той.

„Протестите са символ на ниско доверие на гражданите към институциите.

Много често институциите наистина не са раздавали справедливост – трябва да си го кажем и да подобрим нещата”, каза още той. 

Един от протестите ще е на полицаите. Във вторник тя бяха подготвили билборд по пътя на евроделегатите, който обяснява за ниските заплати на служителите. Той обаче бе свален, като от фирмата обясниха, че са били подведени. Премиерът Бойко Борисов разкритикува това и пожела от Лиляна Павлова да даде на полицаите от билбордите на министерството, за да изложат исканията си. 

Борисов дава 100 млн. лв. на полицаите, те протестират днес

„По договор ще имаме още билбордове около НДК, няма да ревизираме нашето решение, те ще бъдат качени”. Това заяви пред Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР пред NOVA.

Според Кузманов единствената причина първия им билборд да бъде свален е страх.

„От какво се страхуват – да обяснят те. Според нас това е автоцензура”, заяви Кузманов.

„Не протестираме заради председателството, а въпреки него”, допълни той.

Той обясни, че изоставането в заплатите на служителите на МВР за последните 9 г. е повече от 3 пъти. И даде пример, че сега един служител започва с 680 лв. при минимална заплата от 510 лв.

Източник: Фейсбук

„Ползите от председателство на ЕС са огромни за България. Тогава, когато прожекторите от света са насочени срещу вас и вие сте готови да покажете най-доброто от себе си, няма как да не извлечете ползи”, коментира още Плевнелиев.

„Някои от ползите от българското председателство на ЕС вече са видими. Ние имаме подписан договор за добросъседство с Македония, през изминалата година беше признато българско национално малцинство в Албания. Това са стратегически постижения и аз поздравявам правителството. Ние вече берем плодовете на председателството”, каза още той и призова:

„Сега трябва да покажем най-доброто от себе си, да се мобилизираме, да сложим край на партизанския подход и да сме обединени всички”. 

По темата за България-Турция президентът поздрави Бойко Борисов за добрите му отношения с Турция и посочи, че няма как страната ни да станве троянски кон в опит да помогне на съседката ни за ЕС.