Резултатите от проверката на ДАНС за първите 14 приватизационни сделки стават ясни в петък

28 Май 2020 | 07:51
0 коментара
Политика

Този петък, 29 май 2020 година, ще стане ясен резултатът от проверката на ДАНС на първите 14 приватизационни сделки.

Това съобщи в-к "24 часа" при анонса на интервю с главния прокурор Иван Гешев. Резултатите ще бъдат предадени в прокуратурата, а след това прокурорите ще им направят правен анализ и може да се очакват наказателноправни действия по тях.

 

През април т.г. в интервю за Епицентър.бг Иван Гешева заяви: "Надявам се до края на май да сме готови с първите подробни анализи по 14-15 сделки. Това е огромна работа, такъв анализ досега не е правен. Икономическият анализ, в който участват колегите от ДАНС, трябва да бъде продължен с правен анализ – да се види по всяка сделка има ли образувано дело, как е приключило, имало ли е проверка, повдигнати ли са обвинения, има ли оправдани лица, за какво престъпление се касае и т.н. Започнали сме с „Кремиковци“ - най-голямата сделка като актив".

 

Тогава Гешев обясни пред медията ни, че по време на коронавируса са отпаднали много от рутинните задачи на прокуратурата и разследването на сделките от прехода е вървяло много по-бързо, отколкото самият той е очаквал. И обеща: "В скоро време ще има първите резултати".


Както "Правен свят" вече писа, на 12 февруари 2020 година главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Действията обаче бяха забавени заради епидемията от коронавирус и наложените мерки във всички сфери у нас.

Проверката обхваща всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. ДАНС ще установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да стане ясно и извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Очаква се в резултатите да бъде посочена и информация как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката ще бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

След разпореждането на главния прокурор темата с приватизационния процес отново излезе на дневен ред, а решението на Иван Гешев получи одобрението и подкрепата на всички парламентарни групи.

От партия „Атака” обаче предложиха законодателна промяна в Наказателния кодекс с цел отпадане на давността при разследването на приватизационни сделки, с мотива, че 10-годишната давност би могла да се окаже пречка. Депутатите внесоха промени, с които "да развържат ръцете на главния прокурор и да бъдат осветени и осъдени грабителите на държавата”. Народните представители настояват да отпадне и давността на лица с имунитет, които са злоупотребили с приватизацията.

Добавете Вашия коментар

TOP