Резил! Бизнесменът Г. Шимбов отнесе 1000 лв. глоба за подправен ордер за изплатени 11 000 лв. на арх. Г. Чонков

09 Октомври 2018 | 17:21
1 коментара
Общество

Благоевградският бизнесмен Георги Шимбов бе глобен с 1000 лв. за подправен документ.

Той бе признат за виновен на първа съдебна инстанция, че преправил разходен касов ордер за извършено плащане от 11 000 лв. в полза на арх. Георги Чонков.

Според прокуратурата той е подправил ордера, като дописал цифрата 1 към 1000 лв., която станала 11 000 лв., след което написал ръкописно  единадесет хиляди лева. Въпросният частен документ е представен на гражданското дело, което арх. Чонков завел срещу фирма „Кристо-2008“ ООД с управители Георги Шимбов и Христо Ковачки за парите, които му дължали за изготвяне на архитектурния проект за преустройство на отдадената на концесия градска баня в спа център, пише "Струма".

По силата на споразумение от 28 май 2015 г., което било нотариално заверено, архитектът се съгласил да вземе 22 500 лв. и да се откаже от авторските права. Според договорката парите щели да му бъдат изплатени за половин година на равни вноски всеки месец – 3 пъти по 3000 лв. и 3 пъти по 4500 лв.

Първата сума от 3000 лв. трябвало да се плати през юни, но когато отишъл архитектът в банята, касиерката му изплатила 1000 лв., тъй като тази сума била вписана в касовия ордер. Архитектът започнал да търси по телефона Шимбов и Ковачки, но тъй като не могъл да се свърже с тях, а трябвало спешно да пътува в чужбина, подписал ордера, че е получил парите, и поискал екземпляр и за себе си. Такъв не му бил предоставен на момента и останала уговорката да го получи, след като се върне от чужбина. Впоследствие били забавени плащанията на другите месечни вноски, които били по-малки от уговорените.

Това наложило през ноември да бъде подписан анекс към договора за спогодба, в който е фиксиран краен срок за изплащането на задължението – 31 март 2016 г.  Тъй като срокът не бил спазен заради финансови затруднения на двамата бизнесмени, архитектът си потърсил парите по съдебен ред.

На база на нотариално заварения  анекс е издаден изпълнителен лист за сумата от 15 446 лв. ведно с лихви и разноски. Изпълнителното дело било спряно след възражение на управителите на „Кристо-2008“ ООД,  които представили документи за изплащане на суми. Сред тях бил и касовият ордер от юни 2015 г., но със сумата от 11 000 лв. Арх. Чонков оспорил автентичността на документа в рамките на заведеното от него гражданско дело.

Съдът назначил графологична експертиза и заключението на вещото лице било, че касовият ордер е преправен чрез дописване на цифрата1 и буквения текст – „единадесет хиляди лв.”, като според него почеркът бил на Шимбов.

В крайна сметка фирмата е осъдена да изплати дължимата сума на арх.Чонков, който пуснал сигнал до Районна прокуратура за подправения цифром и словом касов ордер. Разследването започнало срещу неизвестен извършител, но след като е направена графологична експертиза, която показала, че ръкописният текст е изписан от Шимбов, той е обвинен за подпряване на частен документ. При проведения му разпит той е дал обяснения и не се признава за виновен.

Показания са взети и от другия управител – Христо Ковачки, както и от други свидетели, сред които финансистът Илко Спасов, чиято фирма е водила счетоводството на „Кристо-2008“ ООД.

53-годишният Георги Шимбов е с висше образование и неосъждан, поради което по предложение на наблюдаващия прокурор е освободен от наказателна отговорност и делото се гледа по реда на чл.78 „а” от НК. След съдебен процес,  продължил близо година, съдия Кристина Панкова му наложи минималната глоба от 1000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд. /Снимка - Г. Чонков/

Добавени коментари

Мама кажа публикува:
09 Октомври 2018 | 20:53
Резил

Добавете Вашия коментар

TOP