РЕТРО снимка когато Пирин беше още Ботев - Благоевград

03 Април 2020 | 09:18
0 коментара
Спорт

В условията на пандемията и изолация от COVID-19, Pirinsport.com ще ви върне отново назад във времето. С още една уникална  публикация и снимка. Публикацията е на колегата ми и голям приятел Станил Йотов,който ни я предостави. Наскоро той издаде и книга за тайните на българския футбол. 

Във футбола има един голям грешник и това, разбира се, е съдията. Гонен, бит, печен на бавен огън, въртян на шиш, този забележителен персонаж всъщност е от онези фактори, които дават солта и пипера на играта. 

Такъв е и случаят с Атанас Динев, известен още като Насо Свинята, е имал сблъсък на терена с жива свиня в Благоевград!

Това се случва през 1961 година когато Ботев (Благоевград) приема ЦДНА в турнира за Купата на Съветската армия. За рефер е определен Атанас Динев. Уважаван бивш футболист на Левски, пет пъти шампион със "сините". Наричат го Насо Свинята, тъй като във всеки мач се раздава с всички сили - винаги напускал терена кален като прасе, с най-оцапаната фланелка. След края на състезателната си кариера става съдия, но запазва прякора си.

Благоевградчани го имат за свой, понеже като потомък на македонски бежанци от Гевгелийско живее известно време и при тях. Решават в двубоя срещу ЦДНА реферът да бъде респектиран по иновативна технология. Със сложната мисия се нагърбва смелият запалянко Мито Яната. Точно преди мача слисаните съседи виждат как комшията им е повел жива свиня към стадиона.

"Мито, дека бре с това гуде?"

"Карам го на Насо Свинята!", отвръща футболният любител.

Грухтящото същество е въведено без проблеми на трибуните, откъдето четвърт час след началния сигнал го пускат да нахлуе на терена. Атанас Динев едва не си изкарва акъла, след като вижда свинята да препуска право към него! Въпреки това свири мача по съвест, а цеденевистите си тръгват като победители.Пирин спорт

Добавете Вашия коментар

TOP